Aktuelno

Sylvia Kovjenić, Kvadrati: Merna jedinica za zamišljenu površinu između
16.10.2018. - 01.11.2018.

Sylvia Kovjenić, Kvadrati: Merna jedinica za zamišljenu površinu između


Otvaranje izložbe, "Kvadrati: Merna jedinica za zamišljenu površinu između" autorke Sylvie Kovjenić u Galeriji centra za kulturu "Gradac" Raška u utorak 16. oktobra 2018. godine.

 

Sylvia Kovjenić  Kvadrati: Merna jedinica za zamišljenu površinu između



Kvadrat je  jedna od najzastupljenijih formi-znakova racionalne i transracionalne sfere kreativnog izražavanja. U avangardnoj umetnosti, kvadrat je, s jedne strane sa funkcionalizmom Bauhausa i s druge sa Maljevičem, koji je osećaj poimao kao najstvarniju sadržinu, predstavljao temelj novih pogleda na realnost i potrebe čoveka 20. veka.
U veku intermedijskog usijanja, sledeći cikluse: ,,Zvuci linije” i „Zvuci boja”, najnovija serija radova Sylvie Kovjenić podrazumeva kvadrate kao ,,merne jedinice’’ za ispitivanje strukturnih odnosa u okviru različitih medija izražavanja i kroz to, prevashodno, istraživanje prostora u i izvan artefakta. Sylviin umetnički senzibilitet za rafinirano, ali i elementarno i dinamičko sada se ispoljava unutar kompozicija, kod kojih je težište, u odnosu na prethodne radove, pomereno više na materiju i ,,dimenzije praznine’’ nego na boju i simbol. Ono što prepoznajemo kao konstantu jeste stalni zahvat i kretanje kroz materijale, izvesno  punjenje i pražnjenje određenih obrazaca u materijalima, koji joj, zapravo, sami po sebi, pružaju početni impuls za rad.
Multipliciranjem modula kvadrata umetnica se približila još autonomnijem modelu komunikacije i njoj, uobičajeno, metafizičkom - podstaknutom sada i metalik tonovima. Očita je strast s kojom Kovjenić pristupa građenju svojih zidnih objekata - instalacija, hladnih i toplih partija, ekstatičnih površina, i njihovih opozita, sa ishodom tek u galerijskom prostoru, uz određene svetlosne i prostorne uslove. 
U okviru modularnih geometrijskih kompozicija, ostvaren je jedan savremeni vid pikturalno ekspresivne apstrakcije, sa reljefnim efektom u monohromnim kvadratnim poljima zasićenim akrilnom pastom, pokrenut po dubini kako ogoljenim segmentima tako i aplikacijama. U kontrapunktu ovim radovima su crteži kaligrafskih kvaliteta, svojevrsnog spoja s jedne strane disciplinovanog, strogog  linearizma, kompatibilnog konstituciji mreže od pocinkovane žice kao osnove objektima, i, s druge strane, kontrolisane gestualnosti koja rezultuje ubedljivom spontanošću i asocijativnošću. Upotrebom akrilnih glitera i slikarskih flomastera umetnica obezbeđuje sklad oštrog i preciznog sa mekim, snoviđajnim i svetlucavim.
U egzekuciji sa materijalima ispostavljaju se međuprostor, očigledan ili naslućujući, kako i sam naslov sugeriše, i jedno ispunjenje, kao kod disanja, prilikom rada shodno osećaju i unutrašnjoj, upornoj sugestiji da se istraje i iskorači u ,,zamišljenu površinu između’’.


Ljubica Jelisavac - Katić

 

Sylvia Kovjenić rođena je 1976. godine u Njukaslu (Newcastle), Južnoafrička Republika. Živi i radi u Beogradu. 2004. godine diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, smer zidno slikarstvo, odsek konzervacija – restauracija. Član je ULUPUDS-a od 2005. Od 2004 – 2006. godine odlazi u Nemačku gde provodi neko vreme kao gostujući student na Umetničkoj akademiji u Diseldorfu (Düsseldorf).
Izložba pod nazivom „Kvadrati: Merna jedinica za zamišljenu površinu između“ u Galeriji centra za kulturu „Gradac“ Raška je njena 18. samostalna izložba a učestvovala je na 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

objavljeno15.10.2018.

Pretraga




Prijava na mail listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.