Vesti

Odluka o dodeli Nagrade Spomen zbirke Pavle Beljanski15.10.2018. 10:50


Odlukom Upravnog odbora Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, na osnovu predloga Ocenjivačke komisije, za laureata Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za školsku 2017/2018. godinu proglašena je istoričarka umetnosti Sofija Milenković.

 

Svečana ceremonija proglašenja i 51. dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog biće održana u petak, 26. oktobra 2018. godine u 11 sati, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Ocenjivačka komisija u čijem sastavu su bili istoričari umetnosti dr Jelena Erdeljan, predsednik, te dr Olga Špehar, sa Odeljenja za istoriju umetnosti, Filozofski fakultet, Beograd, dr Jelena Banjac, Muzej grada Novog Sada, dr Vladimir Dimovski, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad i mr Milana Kvas, v. d. upravnika Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, donela je odluku da se Nagrada za školsku 2017/2018 godinu dodeli Sofiji Milenković za rad Umetnost Marka Čelebonovića u četvrtoj deceniji XX veka, odbranjen kod prof. dr Lidije Merenik.

U obrazloženju se kaže da se u nagrađenom master radu istoričara umetnosti Sofije Milenković, odbranjenom 2017. godine, analizira umetnička aktivnost Marka Čelebonovića u četvrtoj deceniji 20. veka, tokom koje nastaje kompleksan opus ovog autora. Kroz pet zaokruženih celina detaljno i argumentovano se predstavlja tema sa težištem na analizi okolnosti, konteksta i uslova razvoja ovog opusa. Rad posebno ispituje odnose Čelebonovićeve umetničke prakse sa različitim sredinama u kojima se ispoljavala, čime se stiče uvid u formalne, tematske i konceptualne osnove Čelebonovićeve prakse tridesetih godina. Rad Sofije Milenković je zreo, analitičan, potkrepljen savremenom literaturom, temeljno postavljen, dobro obrazloženih ideja, nadahnut, bogato ilustrovan i podsticajan za buduća istraživanja. Nagrađeni master rad, napisan sa pozicija savremene istorije umetnosti, precizno ukazuje na neophodnost komparativnog i kontekstualnog razumevanja umetničkog dela, a time i na okvir razumevanja srpske istorije umetnosti i vizuelne kulture 20. veka.

Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, nastala je zahvaljujući posebnom Darovnom ugovoru Pavla Beljanskog iz 1965. godine, kada je kolekcionar ustanovio Nagradu, poklonio sliku Vlaha Bukovca Velika Iza muzeju i na taj način zaokružio institucionalni rad ovog Legata. Tim činom slika je postala ikonični amblem Nagrade, ali i same Zbirke, a vrhunski rezultati dobitnika u oblasti istraživanja i njihovo dalje pozicioniranje u stručnim krugovima, dokazali su opravdanost priznanja koje se dodeljuje od 1968. godine. Od 2000. godine postoji i praksa da se nagrađeni rad realizuje u vidu izložbe i pratećeg kataloga, kao dodatni doprinos upoznavanja javnosti sa naučno-istraživačkim radom mladih istoričara umetnosti.

Ovogodišnja svečanost proglašenja i uručenja Nagrade biće održana u okruženju izložbe Maison Barilli: Belgrade / New York nastale prema nagrađenom radu „Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926–1945)“ prošlogodišnjeg laureata Stefana Žarića.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.