• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za lažno bolovanje sledi otkaz?!

Izvor Tanjug

Poslodavci u Srbiji će, najverovartnije od januara sledeće godine, moći da daju otkaz zaposlenima koji otvaraju lažna bolovanja, predviđaju najnovije izmene Zakona o radu.


Kako navodi list "Informer", ove odredbe se donose zbog procene da je u Srbiji, od 280.000 bolovanja, koliko se otvori godišnje, lažno čak 11 odsto. To znači da više od 30.000 radnika svake godine odsustvuje sa posla, iako nema nikakvih zdravstvenih tegoba.

Predlagač ovih zakonskih promena je Privredna komora Srbije, a odredbe će se naći pred Skupštinom početkom naredne godine.

Predsednik PKS Marko Čadež kaže da će nova regulativa sprečiti sve veće zloupotrebe prava na bolovanje.

PKS je predložila Ministarstvu rada da se zakon dopuni tako da poslodavac može da zatraži izveštaj zdravstvene ustanove na osnovu kog bi se se utvrdila osnovanost bolovanja, ukoliko je u toku jednog meseca procenat zaposlenih koji su odsutni veći od 10 odsto.

Ukoliko se utvrdi da je došlo do zloupotrebe prava na bolovanje, poslodavac može da zaposlenom da otkaz, rekao je Čadež za "Informer."

Pročitajte još:

Evo kako Srbi lažiraju bolovanja

Nema foliranja: Kreće STROGA kontrola bolovanja

Posao budućnosti - nema penzije, bolovanja?!

Komentari 51

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

pc

20. godina nisam bio na bolovanju. Uvek smo imali slobodne dane što smo radili prekovremeno i to smo koristili kada nas uhvati grip ili prehlada. Sada prave čitavu nauku i postoji čitavo odelenje koje obračunava preraspodelu, prekovremene itd... Sada ljudi idu na bolovanje. Kakav poslodavac takvo i ponašanje. I ja kada mi se digne odem na bolovanje, malo bole leđa, malo palac, malo mi se kosa razbarusila i verovali ili ne i tako uradim deset puta vise od ovih političkih kadrova po firmi. Samo davajte otkaze, ja radim i privatno, nećete vi imati sa kim da završite posao. Kod nas već fale zavarivači, vodoinstalateri, vozači, keramičari, parketari, električari, IT sistem inženjeri zlatom da ih plaćaš ne možeš više naći, lekari počeli da daju otkaze. Nećete vi imati koga da zaposlite da bi se firme održale i to je onaj princip, davaj otkaze kao što su zatvarali firme ako ti sveska nije crvene boje već u crvenim koricama. To se desilo i sa mnom, otvorio firmu i kaže mi knjigovođa da trebam da imam svesku crvene boje. Nit me briga koje je boje i ja ne nađem crvenu već plavu i omotam je u crveni papir i stavim u kancelariju. Dodje inspektor i nadje mi da je sveska plava i kazna 250.000,00. Ja lepo zatvorim firmu i na crno i kažem mu ja, samo ti zatvaraj firme, kada ih dovoljno zatvoriš imaćeš ponovo platu jednu marku. Samo se tako ponašajte prema radnicima pa sada i u trafici u Novom Sadu daju platu 55.000,00 dinara i stoji oglas već 3 meseca i neće niko da radi.

Borkes

A pomocu kojih trikova ce da utvrde da je lazno bolovanje ako se neko zali na proliv, glavobolju, bol u ledjima, ukocenost vrata, bol u stomaku, psihijatriski problem???? Ma kako da ne

Milos

Otkaz i to je to!!! A kako da poslodavac naplati stetu od radnika koji ide lazno na bolovanje? Do mjesec dana ga poslodavac placa plus doprinosi plus izgubljena dobit zbog neobavljenog posla. Prave radnike treba zastititi, i sva placanja koje bi foliranti izmuzli iz firme treba prebaciti na prave radnike.

special image