Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.10.2018.
00:58
J. Arsenović - Vesti A

Vartolomej pocepao pravoslavlje

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko bombastičnim rečima da se desio "pad trećeg Rima" dočekao je odluku Sinoda Vaseljenske patrijaršije da započne proces dodeljivanja autokefalnosti nekanonskoj crkvi u Ukrajini, odnosno nezavisnosti od Ruske pravoslavne crkve (RPC).

EPA/Balazs Mohai
Vaseljenski patrijarh Vartolomej

Odluka je saopštena nakon trodnevne sednice Sinoda u Istanbulu na čijem čelu je vaseljenski patrijarh Vartolomej, prvi među jednakim u pravoljslavlju koje čini 15 pomesnih crkava.

Porošenko pod trećim Rimom podrazumeva Rusiju i njenu crkvu pod čijom je ingerencijom Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata, najmasovnija u toj zemlji. Na njenom čelu je kijevski mitropolit Onufrije, ujedno i član Sinoda RPC koji nije tražio nezavisnost.

Kadar KGB

Zato će autokefalija biti dodeljena otcepljenoj frakciji Filareta Denisenka, koji je 1990. godine bio v. d. patrijarha RPC, ali je potom izgubio izbore, između ostalog i zbog optužbi da je pokušao da se tog položaja domogne preko veza u komunističkoj partiji i KGB, odnosno preko predsednika Vrhovnog sovjeta SSSR Anatolija Lukjanova. Poražen, Denisenko je krenuo putem raskolništva i osnovao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Kijevskog patrijarhata, frakciju koju ne priznaje nijedna pomesna crkva.

Mnogi nisu hteli ili želeli da veruju da će se vaseljenski patrijarh Vartolomej usuditi da sprovede svoj naum do kraja, iako je on to nedeljama najavljivao. I u Srpskoj pravoslavnoj crkvi su se nadali istom, jer je potpuno jasno da to predstavlja težak udarac ne samo za RPC, već i za celokupno pravoslavlje, što potvrđuju i prve reakcije iz Moskve. RPC će u ponedeljak zvanično oceniti poteze Carigradske patrijaršije, ali se već oglasio šef Odeljenja Sinoda Moskovske patrijaršije za spoljnopolitičke veze Vladimir Legojda.

Katastrofa

- Ovo legalizuje raskol. Svojim delima, Carigrad je prešao crvenu liniju i katastrofalno podrio jedinstvo pravoslavlja - ocenio je Legojda, a RPC je još pre nekoliko sedmica saopštila da je "prekinula diplomatske odnose" sa Vaseljenskom patrijaršijom.

Analitičari ukazuju da su se u sukobu našle najveća pravoslavna crkva (ruska) i ona koja zahvaljujući istorijskom značaju i dalje u pravoslavnom svetu važi za prvu među jednakima, a i danas je često nazivaju Carigradskom, iako Istanbul odavno ne nosi ovo ime.

Skinuta anatema sa Filareta

Vaseljenski Patrijarh Vartolomej skinuo je anatemu s Filareta Denisenka, koga je 1992. godine na Saboru u Harkovu s kijevskog trona smenila upravo Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskog patrijarhata, a Sinod RPC raščinio.

Amfilohije: Američki plan

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije upozorio je da "Amerikanci podržavaju pokušaje osnivanja novih crkava jer žele da rasparčaju pravoslavlje".

- Takvi trendovi primećeni su u Ukrajini i Crnoj Gori - izjavio je mitropolit Amfilohije za rusku agenciju ITAR-TASS.

Protiv odluke Vartolomeja već su se izjasnili aleksandrijski i patrijarh Češke i Slovačke. Uskoro će se oglasiti i gruzijska crkva. Grci i Bugari su ostali uzdržani prema pozivima iz Moskve na razgovor, pa je raskol u pravoslavlju sve očevidniji.

Patrijarh srpski, njegova svetost Irinej, zbog protivljenja raskolu objavljen je "neprijateljem naroda" na ukrajinskom sajtu Mirotvorac, koji sastavlja spiskove nepodobnih pod okriljem Službe bezbednosti (SBU). Na tom sajtu su od Srba i Emir Kusturica, kao i glumci Miloš Biković i Gojko Mitić, zbog poseta Krimu. Najmanje dvojica ljudi s tog spiska ubijeni su.

Otimačina za teritoriju

U saopštenju Vaseljenske patrijaršije je precizirano da su ukinuli odluku iz 1686. godine, prema kojoj je Kijevska mitropolija predata Moskovskoj patrijaršiji. Ukidanjem odluke iz 17. veka,

Vaseljenska crkva ponovo polaže pravo na crkvu u Ukrajini i ona će postavljati njenog poglavara.
Međutim, da iza ove crkvene rabote stoji politika indirektno je potvrdio i predsednik Ukrajine Porošenko. Prema njegovim rečima, odluka Vaseljenske patrijaršije se tiče "ukrajinske bezbednosti, državnosti i svetske geopolitike".

Porošenko je obećao da će vernici slobodno moći da ostanu pod okriljem RPC, ako to žele. Međutim, oglasio se i ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin koji je poručio da "moskovski patrijarh više nema šta da traži u Ukrajini, jer je to opet teritorija vaseljenskog patrijarha".
Ukrajinske radikalne i neonacističke grupe već su najavile da će da preuzmu objekte Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata. Mitropolit Pavel, namesnik Kijevo-pečorske lavre, sedišta kijevskog mitropolita Onufrija, pozvao je vernike da se u nedelju okupe u što većem broju i ostanu onoliko dugo koliko je potrebno da odbrane već napadanu svetinju.

Kolevka kao Kosovo

Aleksandar Volkov, portparol patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, izjavio je da je odluka Sinoda Carigradske patrijaršije o ukidanju sopstvene odluke iz 1686. godine najgrublje izvrtanje crkvene istorije.

Srpski istoričari navode da je Kijevska lavra centar Ruske crkve i porede je sa značajem koje Kosovo ima za Srpsku pravoslavnu crkvu.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online