ZEMUNAC - MLADIĆ ZA PRIMER: Otkriva lekove, boksuje, ali i snima serije

Zagorka Uskoković

14. 10. 2018. u 18:02

Kosta Kostić, student iz Zemuna, toliko je angažovan da mu je i 24 časa malo za sve aktivnosti. Drugo od osmoro dece Dragana i Milice osvaja naučne nagrade i pobeđuje u ringu

ЗЕМУНАЦ - МЛАДИЋ ЗА ПРИМЕР: Открива лекове, боксује, али и снима серије

Kosta Kostić sa priznanjima / Foto Teodora Ćirić

STUDENT pete godine Fakulteta veterinarske medicine, dobitnik vrednog priznanja za naučno otkriće iz biomedicine, bokserski šampion, kaskader u domaćim serijama... Sve ovo je Kosta (24), drugo od osmoro dece Dragana i Milice Kostić iz Zemuna. Mladić koji se po mnogo čemu razlikuje od svojih vršnjaka.

Tokom dana mladog Kostu uvek možete sresti na fakultetu - u laboratoriji, gde se “druži” sa pacovima i miševima, ili u ambulanti u kojoj pomaže u zbrinjavanju bolesnih i povređenih životinja. Uveče trenira, a vikendima statira.

- Nekako mi uvek nedostaje vremena - priča ovaj skromni mladić, kroz osmeh. - Ipak, veterina i boks su moje ljubavi.

KOLIKO je dobar u tome što radi, svedoče i domaća i međunarodna priznanja. Pre nepunih mesec dana, povodom Dana Beogradskog univerziteta, uručeni su mu plaketa i skromna novčana nagrada za istraživački rad o uticaju jedinjenja p-cimen, esencijalnih aromatičnih ulja, na smanjenje bolova kod pacova. Za isto istraživanje dobio je i međunarodno priznanje u Banjaluci.

Kostić je kroz tromesečno istraživanje dokazao da ulja kamilice, majčine dušice i origana imaju gotovo isto analgetsko dejstvo kao standardni analgo-antipiretik diklofen. Ovo bi mogao da bude veliki pomak u lečenju svih životinja u slučaju teških povreda.

- Prednost jedinjenja p-cimen je ta što nema nuspojava - objašnjava Kostić svoje otkriće. - To znači da kod životinja koje se koriste za ljudsku ishranu meso može odmah da se upotrebi.

Kosta zaljubljen u nauku

Do ovog otkrića, koje može značajno da unapredi opštu farmakologiju, ovaj mladić je došao provodeći po devet sati, punih 90 dana, u laboratoriji. Društvo su mu pravila 42 pacova. On planira da se i ubuduće posveti naučnoistraživačkom radu. Posle dugotrajnog sedenja, Kostić odušak nalazi u drugoj ljubavi, koju je nasledio od oca - boksu.

BOKSOM se bavi unazad šest godina. Počeo je da trenira u Bokserskom klubu Fontana i dvostruki je pobednik Beograda i vicešampion Srbije u poluvelter kategoriji. Karijeru je nastavio u BK Partizan, pod budnim okom trenera Marka Lojpura. U istom klubu trenira i Kostićev četiri godine mlađi brat Vuk, inače učenik Sportske gimnazije.

PORUKA BRUCOŠIMA MLADI Zemunac redovno se bavi i promocijom svog fakulteta. Ljubav prema veterini preneo je i na mlađu sestru, koja ga prati u stopu. Jednom mesečno on na fakultetu na takozvanim otvorenim vratima objašnjava budućim brucošima, ali i svim zainteresovanim srednjoškolcima, zašto je dobro studirati Fakultet veterinarske medicine.

Kosta Kostić uskoro prelazi u profesionalni boks. Menadžer mu je Luka Popović, ali kao i kod ostalih ovakvih sportova, velika prepreka na tom putu je novac. Gotovo niko neće da sponzoriše ovakve talente.

- Da bi se postizali vrhunski rezultati neophodna su ulaganja u boksere, a toga danas gotovo da nema - priča nam Kostić, čiji roditelji brinu o mnogočlanoj familiji i ne mogu da izdvajaju novac za to. - Verujem da bih opravdao očekivanja.

U ovom trenutku porodica Kostić školuje sedmoro dece. Jedino je najstariji Nemanja (28) napustio roditeljski dom i stvorio svoju porodicu. O Kosti, Milani, koja je krenula bratovim stopama i sada je četvrta godina veterine, Vuku, Vukici, Angelini, Vukašinu i šestogodišnjem Vukadinu brinu roditelji. Kad god može, finansijski koliko-toliko pomaže i Kosta.

Ovog vižljastog, crnomanjastog momka često angažuju reditelji i autori serija kao statistu i kaskadera. Glumio je u scenama “Nemanjića”, ali i u mnogim drugim kriminalističkim emisijama i serijama.

Dan Koste Kostića ispunjen je 24 časa. Vrlo malo vremena ima za zabavu i odmaranje.

- Mene opuštaju rad u laboratoriji i boks, ništa mi drugo ne treba - kaže Kosta kroz osmeh.


Kostić pobednik u ringu, Foto Lična arhiva

TEHNIČAR

KOSTA nam priča i da se bok- seri dele na udarače i tehničare. On pripada ovoj drugoj kategoriji. Njih karakterišu pokreti koji su suštinska lepota ovog sporta - brzo kretanje, precizni udarci... U porodici Kostić trenutno su tri boksera i svi su profesionalci. Očekuje se da će i najmlađi Vukašin i Vukadin da krenu stopama starije braće




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Миро Марковић

15.10.2018. 00:03

@verni čitalac Novosti - У боксерком спорту борба није ту да би се тукло, јер постоје строга правила. Ни један боксер не жели да убије противника нити да га повреди, већ да се само одмере снаге за доборбит и једног и другог спортисте. Ово кажем, јер сам у Твојем коментару осетио много мржње ихипокризије а да не помињем болест, која се зове - завидност.

Lola

14.10.2018. 23:55

Svaka čast lično poznajem porodicu znači nemam reci divni roditelji još divnija deca svi vaspitani kulturni žive u iznajmljenom stanu pobožna porodica i mislim da nije slučajno sto Gospod nekom daruje decu a nekom ne Svaka čast neka Vam Gospod podari svu sreću ovoga sveta Zivi bili

Ruža

15.10.2018. 10:49

Bravooo! Izuzetan momak, za primer!!! Svi treba od njega da uče! Samo tako nastavi