Najnovije vesti
Vesti Politika
Dačić: Amerika više ne gleda Kosovo KAO SVOJE ČEDO

Dačić: Amerika više ne gleda Kosovo KAO SVOJE ČEDO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas, komentarišući jučerašnji protest u Vukovaru, da je očigledno da u Hrvatskoj postoji pritisak i velika ekspanzija desničarskih stranaka i dodao da se to prelama na srpsko-hrvatske odnose.

Ivica Dačić Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Ivica Dačić

U Vukovaru je juče održan protest zbog neprocesuiranja ratnih zločina na kojem je zatraženo od predstavnika vlasti da uslove ulazak Srbije u EU, a Dačić primećuje i da se tamo istovremeno održava i promocija knjige o Maksu Luburiću, upravniku logora Jasenovac.

Ivica Dačić
Foto: V. Lalić / RAS Srbija
Ivica Dačić

- Zamislite Nemačku u kojoj bi se odvijale promocije knjige o upravniku Aušvica ili nekih drugih logora ili u Austriji o Mauthauzenu. Očigledno je da postoji veliki pritisak i ekspanzija desničarskih stranaka u Hrvatskoj i naravno da se to uvek prelama na srpsko-hrvatske odnose. Time se nastavlja antisrpska histerija koja postoji - rekao je Dačić.

On je dodao da ne zna na koga se oni koji protestuju žale, navodeći da je Srbija sankcionisala svakoga i da će sankcionisati svakoga ko je počinio ratni zločin.

- Svi treba da budu svesni svojih zločina koji su počinili, a ne da relativizuju svoje zločine u Drugom svetskom ratu koji su stotinu, hiljadu puta veći nego sto je to bilo 90-tih godina. Ako je neko počinio ratni zločin treba da odgovara, nema nikakve sumnje - poručio je Dačić.

"Amerika više ne gleda na Kosovo kao na svoje čedo"

Govoreći i Kosovu, Dačić je rekao da američka administracija više ne gleda na samoproglašeno Kosovo kao na "svoje čedo" i da pokušava da bude objektivna.

Kosovska Mitrovica
Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija
Kosovska Mitrovica

- Mislim da je to dobro. Generalno, kosovska spoljna i unutrašnja politika su u velikoj defanzivi. Oni više nisu čedo Zapada već problem. Oni su prepreka za mirno rešavanje situacije na Kosovu i Metohiji - rekao je Dačić, a povodom informacija iz prištinskih medija da su SAD prekinule kontakt sa ministrom bezbednosnih snaga samoproglašenog Kosova Rustemom Berišom.

Šef srpske diplomatije je istakao da je, sa druge strane, pozicija Srbije sve jača, da njeni argumenti nailaze na razumijevanje i poručio da Beograd nastavlja politiku povlačenja priznanja samoproglašenog Kosova.

"Menjamo rukovodstvo 22. decembra, ali ne i program"

Sa druge strane, a govoreći o SPS, Dačić je najavio da će 22. decembra, na kongresu u Centru "Sava", ta stranka izabrati predsednika, glavni odbor, statutarnu i nadzornu komisiju.

Na kongresu će, kaže Dačić, biti doneta i politička deklaracija o svim izazovima, ali neće biti promenjen program.

SPS
Foto: Promo
SPS

On je dodao da će do 15.novembra biti održani sastanci na kojima će biti predlagani delegati kongresa i kandidati za funkcije, a nakon toga će, kako kaže, biti održane opštinske, gradske i pokrajinske konferencije.

- Bitno je da SPS nastavi sa reformama koje smo započeli i želimo da imamo što više mladih i obrazovanih ljudi - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, a uoči današnje sednice Glavnoog odbora SPS, rekao da danas neće biti reči o kadrovskim pitanjima, jer je još rano i podvukao još jednom da je u stranci posle 5.oktobra došlo do velikih promena i da je sada prilika da se nastave reforme.

Dačić je rekao da SPS želi da bude moderna socijaldemokratska stranka koja će, ističe, na sledećim parlamentarnim izborima ostvariti još bolje rezultate.

Na pitanje o protivkandidatima za predsednika stranke, Dačić je rekao da nema ništa protiv, ali da "onaj ko hoće da bude njegov protivkandidat, mora da izađe sa novim programom i koncepcijom, a ako ne dobije podršku, mora da bude svestan da neće biti deo njegove politike".