14. oktobar  2018. 10.46  | Izvor: FoNet

Dogodine obnova 318 kilometara regionalnih pruga

BEOGRAD -

"Infrastruktura železnice Srbije" u 2019. godini rekonstruisaće ukupno 318 kilometara regionalnih pruga u Srbiji, izjavio je Miroljub Jevtić, generalni direktor "Infrastrukture železnice Srbije", saopštilo je danas ovo Akcionarsko društvo.

Kada se tome doda još 280 kilometara regionalnih pruga u Srbiji koje će biti obnovljene do kraja ove godine, to znači, zaključio je on, da će "Infrastruktura železnice Srbije" do kraja naredne godine skoro u potpunosti završiti rekonstrukciju regionalnih pruga u Srbiji.

lokomotiva, zeleznica, voz, pruga

Prema Jevtićevim rečima, u 2019. godini planirano je obnavljanje pruga Niš - Zaječar (108 km), Lapovo - Kraljevo

(84 km), Subotica - Senta (38,5 km), Markovac - Resavica (53 km), deonica Kumane - Banatsko Miloševo (28,5 km) na pruzi Zrenjanin - Kikinda, kao i pruga Kikinda - MSK Kikinda (6 km).

Na svim ovim deonicama uvede su lagane vožnje, pa je trenutna brzina vozova daleko manja od projektovane.

Tako vozovi između Markovca i Resavice, Kumana i Banatskog Miloševa, kao i Kikinde i MKS Kikinda idu svega 10-20 kilometara na sat, između Subotice i Sente brzina im je između 20 i 40 kilometara na sat, dok prugama Niš-Zaječar i Lapovo - Kraljevo saobraćaju sa 30 do 40 kilometara na sat.

Radove na ovim deonicama "Infrastrukture železnice Srbije"

u najvećoj meri izvodiće sopstvenom mehanizacijom, a po potrebi će za pojedine deonice biti angažovani i drugi izvođači radova.

Rekonstrukcija pruga izvodiće se delom sa materijalom pridobijenim sa magistralnih koridora, a delimično nabavkom novog, a "Infrastruktura železnice Srbije" će ih sve obezbediti iz sopstvenih sredstava.

"Infrastruktura železnice Srbije" planira da u 2019. godini iz sopstvenih sredstava nabavi i dodatnu opremu kako bi efikasnije transportovala materijal za svoje potrebe i intervenisala sa pomoćnim vozom.

Iz ovog Akcionarskog društva podsećaju da je "Infrastruktura železnice Srbije" u ovoj godini već obnovila prugu Šabac - Loznica - Brasina i stvorila uslove da putnički vozovi ponovo posle 13 godina krenu između Šapca i Loznice, kao i da su u toku radovi na prugama Pančevo - Orlovat - Rimski Šančevi i Orlovat - Zrenjanin, i uskoro će, posle sedam godina, biti ponovo uspostavljen redovan putnički železnički saobraćaj između Novog Sada i Zrenjanina.

Do kraja ove godine, u okviru programa obnove regionalnih pruga u Srbiji, "Infrastruktura železnice Srbije" obnoviće i pruge Požarevac - Majdanpek (90 km), Mala Krsna - Požarevac (16 km) i Predejane - Džep (4,5 km).