Minhen Angeli zadaje brige

N. S.

14. 10. 2018. u 09:10

U Bavarskoj izbori koji mogu da promene političku sliku Nemačke. Najava vrlo loših rezultata vladajućeg CSU

Минхен Ангели задаје бриге

Glasači u tradicionalnoj bavarskoj nošnji odlaze na biralište AP Photo

ŽITELjI nemačke pokrajine Bavarske, njih 9,5 miliona sa pravom glasa, u nedelju su izašli na izbore na kojima se očekivalo da do sada dominantna konzervativna Hrišćansko-socijalna unija (CSU) doživi neuspeh, a posledice toga bi mogle da budu vrlo neprijatne po vladu nemačke kancelarke Angele Merkel.

U proteklih 56 godina, Hrišćansko-socijalna unija je tokom 51 godine imala apsolutnu vlast i bila važan partner Merkelove tokom njene vladavine i zapravo bila sestrinska stranka Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Te dve stranke čine okosnicu nestabilne koalicije na saveznom nivou sa Socijaldemokratskom partijom (SDP). Inače, konzervativna stranka CSU postoji samo u Bavarskoj.

Ankete su sugerisale da bi Hrišćansko-socijalna unija ovog puta mogla lako da izgubi svoj dominantni status u Bavarskoj, a pojedini analitičari su pre izbora verovali da bi stranka mogla da zabeleži najgori rezultat posle onih održanih polovinom prošlog veka.

CSU ima tvrdokoran stav prema migracijama, ali je to dovelo do gubitka podrške i levicarski i desničarski nastrojenih glasača. To je omogućilo Partiji zelenih da na svoju stranu prebaci glasove liberalnih glasača, što sve zajedno pogoduje najvećem konkurentu, desnicarskoj Alternativi za Nemačku (AfD), koja računa na mesta u parlamentu.



I ZEHOFER NA IVICI

I PORED svih loših predviđanja, malo je verovatno da će CSU potpuno izgubiti vlast u Bavarskoj. Ali ako se rezultati kakve predviđaju ankete ostvare, to će biti veoma loše, pa su se pojavile glasine da bi vođa stanke, inače ministar unutrašnjih poslova Nemačke Hors Zehofer, mogao da podnese ostavku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)