SAD: Predstojeći izbori mogu poljuljati vlast republikanaca 1Foto:Fonet/AP

Za tri nedelje Amerikanci izlaze na izbore za Kongres, gde će birati pun sastav Predstavničkog doma, trećinu Senata i 36 guvernera saveznih država, piše HRT.

To će biti i prvi veliki ispit za republikance i demokrate nakon izbora 2016., ali i za Donalda Trampa i njegovu administraciju tačno na sredini mandata, prenosi HRT.

Politička moć u Vašingtonu poslednje dve godine u rukama je republikanaca. U Beloj kući njihov predsednik, na Kapitol Hilu kontrolišu i Predstavnički dom i Senat. Izbori koji će se održati 6. novembra mogli bi poluljati tu dominaciju, piše HRT.

Za osvajanje većine u Predstavničkom domu demokrate treba da osvoje najmanje 23 pobede. Iako ime Donalda Trampa nije na biračkim listićima, on održava izborne skupove kao da je u borbi za reizbor.

Demokrate su pak u kampanji angažovali bivšeg predsednički Baraka Obamu i njegovu suprugu Mišel, piše HRT. Računaju na izlaznost žena i mladih.

Istorijski gledano, stranka čiji je predsednik u Beloj kući na međuizborima uglavnom izgubi 30-ak mesta u Predstavničkom domu. Demokrate zato govore o „plavom talasu“, odnosno o entuzijazmu svojih birača, dok republikanci podsećaju da su sva politička predviđanja kada je reč o predsedniku Trump nezahvalna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari