Tramp najavio "tešku kaznu" za Rijad zbog ubistva Kašogija 1Foto: EPA-EFE/DAVID MAXWELL

Američki predsednik je kazao kako ne želi blokirati prodaje vojne opreme i naoružanja Saudijskoj Arabiji.

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u subotu u intervjuu za CBS da će uslediti „teška kazna“ za Saudijsku Arabiju ukoliko se ustanovi da je nestali saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tramp je kazao kako ne želi blokirati prodaje vojne opreme i naoružanja Saudijskoj Arabiji, u opciji koja bi ugrozila američku namensku industriju, rekavši: „Ja ne želim da naškodim našim radnim mestima“.

„Mi ćemo to pročešljati od početka do kraja i bit će teška kazna“, kazao je Tramp.

Upitan da li je saudijski princ Mohamed bin Salman naredio ubistvo Kašogija, Tramp je izjavio: „Niko to još ne zna, ali mi ćemo verovatno biti u stanju da saznamo“.

Tramp je dodao u izvodima iz intervjua za program CBS-a „60 minuta“, koji će biti emitovan u nedelju, da „ukoliko to bude slučaj, mi bismo bili veoma uznemireni i besni“, prenosi Rojters.

Guteres traži istinu o Kašogiju

U međuvremenu, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zatražio je istinu o nestanku saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Guteres je izrazio strahovanje da će se takvi nestanci događati sve češće da će postati normalni, prenosi Tanjug.

„Zbog toga što se ovakvi incidenti češće dešavaju, moramo da znamo šta se tačno desilo i moramo da znamo ko je odgovoran“, rekao je Guteres.

Povodom ključne investicione konferencije u Rijadu, kasnije ovog meseca, Guteres kaže da će vlade morati da se izjasne o učešću na tom skupu kada se dođe do jasnog odgovora šta se desilo Kašogiju.

Kašogi je nestao 2. oktobra, nakon ulaska u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turska tvrdi da ima dokaze da je Kašogi ubijen u zgradi konzulata, što u Rijadu odbacuju kao „laž“.

Tekst preuzet sa portala Al Jazeera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari