MUP ne zna koliko građana Srbije ima pasoš

MUP ne raspolaže konkretnim podatkom koliko građana Srbije ima pasoš i koliko njih ga je u poslednjih godinu dana koristilo.

Izvor: B92

Subota, 13.10.2018.

23:40

MUP ne zna koliko građana Srbije ima pasoš
Foto:Freeimages

Danas piše da je posle tri meseca čekanja odgovora na ova pitanja MUP je ovom listu 3. oktobra poslao pismeni odgovor, u kom navode, da oni te podatke nemaju, odnosno da „ne poseduju dokument koji sadrži tražene informacije“.

Danas je pitanja prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja uputio MUP-u 4. jula, a kako odgovor nismo dobili u roku od 15 dana, žalili su se i Povereniku koji im je naložio da nam dostave tražene informacije.

Uprkos tome, odgovor nije stigao, te u ista pitanja MUP-u prosledili još jednom 17. avgusta.

U odgovoru, na kom je datum 10. septembar, ali koji je na adresu Danasove redakcije stigao tek 3. oktobra, MUP, između ostalog citirajući odredbu pomenutog Zakona, navodi kako je „informacija od javnog značaja ona kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu i u vezi sa radom organa javne vlasti sadržana u određenom dokumentu“.

Kako se dalje navodi u odgovoru, podrazumeva se da je informacija od javnog značaja, kao takva, već nastala u radu i da je sadržana u određenom dokumentu organa javne vlasti.

“Ovo Ministarstvo ne poseduje dokumenta koja sadrže tražene informacije, a dostavljanje traženih dokumentacija odnosno traženih podataka podrazumevalo bi izradu novog dokumenta u vidu davanja odgovora na pitanja, što nije obaveza organa vlasti da čini”, ističe se u odgovoru Odeljenja za obradu podataka, pritužbe i saradnju sa nezavisnim telima MUP.

Objašnjavajući zbog čega neće da nam odgovore na postavljena pitanja, u MUP-u za Danas ističu da Ministarstvo prema Zakonu nema obavezu da „sačinjava nov dokument koji sadrži traženu informaciju, izrađuje nov izveštaj, daje tumačenje ili da vrši bilo kakvu analizu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: