"Razmena teritorija loša ideja, inicira dalje podele"

Saudijski list "Arab njuz" objavio je tekst o eventualnoj razmeni teritorija između Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Subota, 13.10.2018.

21:00

Foto: Thinkstock

U tekstu se ocenjuje da je to loša ideja, koja bi mogla da inicira dalje podele, u BiH, Makedoniji, pa i Srbiji "sa Sandžakom i Vojvodinom".

"Što pre međunarodna zajednica to uvidi, to bolje za Kosovo, Srbiju i region", navodi se u tekstu autora Luka Kofija, direktora Centra za spoljnu politiku američke fondacije "Heritidž".

On ukazuje da je, od 1990-ih godina, međunarodna zajednica "uložila mnogo krvi i novca" kako bi obezbedila da Balkan ostane miran i stabilan, te da bi stoga trebalo da ima uticaja u pogledu bilo kakve značajne izmene granica.

"Međunarodna zajednica mora biti svesna rizika dopuštanja da se Balkan dalje deli duž etničkih i verskih linija", upozorava se u tekstu objavljenom u saudijskom listu na engleskom jeziku, uz podsećanje da je naš region prošao kroz talas izmena granica 1990-ih.

Navodi se, uz to, da bi se posledice "izmene granica Kosova i Srbije" osetile i drugde, posebno u drugim regionima Balkana kao što su BiH, Makedonija, pa čak i Srbija sa Sandžakom i Vojvodinom.

Zato, kaže Kofi, međunarodna zajednica mora ostati angažovana i, umesto razmene teritorija i izmene granica, trebalo bi da podstiče Kosovo i Srbiju da normalizuju odnose i štite interese etničkih manjina unutar njihovih granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: