DRAMATIČNO UPOZORENJE BEZBEDNOSNIH SLUŽBI: Teroristi spremaju napad na Srbe! PRIŠTINA U TAJNOSTI PRAVI VOJSKU
Foto: Profimedia

Dramatično!

DRAMATIČNO UPOZORENJE BEZBEDNOSNIH SLUŽBI: Teroristi spremaju napad na Srbe! PRIŠTINA U TAJNOSTI PRAVI VOJSKU

Politika -

Na Kosmetu postoje strukture koje rade na stvaranju terorističkih kampova. Planiraju izazivanje haosa u srpskim sredinama, upozoreno iz Kancelarije za KiM

Preostali Srbi na Kosovu i Metohiji, koji su preživeli martovski pogrom 2004. godine, ponovo su na nišanu terorističke grupe kosovskih Albanaca koji su pod kontrolom Islamske države (ISIS)!

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković upozorio je da na Kosmetu postoje strukture koje ozbiljno rade na stvaranju terorističkih baza sa ciljem izazivanja potresa u srpskim sredinama i šire.

Realna opasnost

- Od 1999. albanski narod na Kosovu je verski radikalizovan i tome svedoči činjenica da se na KiM južno od Ibra od tada do danas izgradilo više od 900 džamija - kazao je Petković.

Teroristička grupa Albanaca sa KiM pod kontrolom ISIS planirala je, kako su otkrile srpske službe, prošle godine da izvrši napade u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici. Radilo o scenariju koji je trebalo, kako je objasnio Petković, da podseća na onaj iz 17. marta 2004. Tad je proterano oko 4.000 Srba, uništeno je 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je opasnost od napada terorista realna:

- Oni ne znaju za granice. Osim Kosova, velika je opasnost i u Sandžaku, gde su takođe regrutovani ekstremisti.

Kfor da reaguje

I vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski slaže se da opasnost od povratnika s ratišta iz Sirije, koji su se borili na strani tzv. Islamske države, postoji, ali ona nije vezana samo za KiM već i za BiH, Makedoniju, pa i Rašku:

- Džihadisti za baze i skrivanje koriste napuštena i udaljena sela u kojima su nekada živeli Srbi. Srbi na KiM su potencijalno laka meta jer nisu ni naoružani ni obučeni. Problem je što mi nemamo kontrolu na KiM i zato je to pitanje za Kfor.

Bezbednosni stručnjak Orhan Dragaš veruje da će međunarodne snage pružiti bezbednost Srbima:

- Kosovo jeste u samom svetskom vrhu po broju ekstremista koji odlaze da se bore u redovima ISIS. Veliki broj boraca se, međutim, vraća kući i oni su ozbiljna pretnja miru na Balkanu, posebno na Kosovu, a sasvim sigurno najviše srpskoj zajednici.

foto: Dado Đilas

Prištinska provokacija Hoće na kvarno da formiraju vojsku Kosova

Petković je kazao da Albanci na KiM planiraju da naredne nedelje na dnevni red kosovske skupštine uvrste set zakona koji se odnose na formiranje tzv. vojske Kosova, ali ne pod tim nazivom. Zadržali bi stari termin Bezbednosne snage Kosova, kako bi izbegli ustavne amandmane za koje im je prilikom glasanja potrebna i podrška Srpske liste.

- Albanci već duže vreme pokušavaju da formiraju vojsku Kosova koja bi bila multietnička, odnosno u kojoj bi bili i Srbi, kako bi prilikom napada na srpske sredine imali opravdanje da to nije etnički motivisano. Iz Srpske liste su jasno stavili do znanja da ne žele da učestvuju u formiranju vojske Kosova. Šta će tamo vojska Kosova kada već postoji Kfor, osim da upada na sever i da se ponaša neprijateljski prema srpskom narodu - naveo je Petković.

Hašim Tači Korekcija granica do proleća

Kosovski predsednik Hašim Tači izrazio je optimizam da će, kako je naveo, do sledećeg proleća biti postignut sporazum s Beogradom, koji će uključivati korekciju granica.

- Promena granica nije ideja koju ja želim da predstavim, nego je posle dosadašnjih pregovora to jedino mudro rešenje za stabilnost - kazao je on i naveo da sporazum treba da sadrži i priznanje Kosova i članstvo u UN.

Juče se oglasio i kosovski šef diplomatije Bedžet Pacoli, koji je istakao da očekuje da Kosovo u novembru bude primljeno u Interpol.

Biljana Bojić/Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track