Najnovije vesti
Vesti Svet
Crnogorci menjaju zakon o zastavi i grbu, iz EU poručuju: Državni simboli da okupe, a ne PODELE CRNU GORU

Crnogorci menjaju zakon o zastavi i grbu, iz EU poručuju: Državni simboli da okupe, a ne PODELE CRNU GORU

Regulisanje držžavnih simbola treba sprovesti na način koji će okupiti, a ne podeliti crnogorsko drušštvo, saopššteno je iz Evropske komisije, prenosi portal AntenaM.

crna gora01_RAS_foto Mitar Mitrovic Foto: M.Mitrović / RAS Srbija
crna gora01_RAS_foto Mitar Mitrovic

Portparolka EU Maja Kocijančić saopšštila je da je Evropska komisija upoznata sa predložženim izmenama i dopunama Zakona o držžavnim simbolima i nacrtom amandmana na Zakon o držžavnim simbolima, koje je prezentovala Vlada Crne Gore, prenose crnogorski mediji.

“Dok regulisanje ovih pitanja potpada pod nacionalnu nadležnost, to treba učiniti na način koji će okupiti, a ne podeliti crnogorsko društvo”, kazala je Kocijančić za "Vikend novine".

Ona je istakla da je važžno da pravni okvir Crne Gore obezbedi uslove za efikasno ostvarivanje slobode izražžavanja, dodajući da je to jedna od temeljnih vrednosti Evropske unije i ključni element procesa pridružživanja Crne Gore EU.

Premijer Dušško Marković poručio je da će Vlada istrajati na predložženim izmenama i dopunama Zakona o držžavnim simbolima, da država čini ono ššto rade i sve ozbiljne i demokratske zemlje i da će ko ne bude pošštovao držžavne simbole morati da plati zakonske kazne.