Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.10.2018.
00:30
b92.net, Vestionline A

Idealne kombinacije namirnica za brzo mršavljenje

Svima je poznato da izbalansirana ishrana pomaže da se rešimo suvišnih kilograma i čini da se kompletno osećamo bolje.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovih nekoliko kombinacija ukusnih i korisnih namirnica će vam pomoći da upravo sada napravite korak u susret idealnoj figuri 

Povrće i jaja 

Jaja olakšavaju apsorpciju karotena (ovi pigmenti daju boju povrću) i u kombinaciji sa svežim povrćem obezbeđuju dvostruku korist onima koji se bore sa suvišnim kilogramima. 

Pileće meso i paprika 

Paprika odlično topi višak kalorija i pomaže telu da pretvori hranu u energiju. U kombinaciji s piletinom, koja je bogata belančevinama, dobija se ukusno i zdravo jelo. 

Mahunarke i kukuruz 

Poslednja istraživanja su pokazala da se upotrebom mahunastog povrća mogu skinuti kilogrami. S druge strane, kukuruz sadrži čvrst skrob – složeni šećer, dobar za creva, imunitet i vitku liniju. 

Zeleni čaj i limunov sok 

Zeleni čaj sadrži katehine, moćne antioksidanse. O korisnim svojstvima limuna znaju svi, ali još jedan plus citrusnog voća je što mogu da smanje razlaganje katehina, čineći da postanu još lakši za apsorpciju. 

Losos i špargla 

Losos sadrži korisne omega-3 masne kiseline, a špargla je bogata celulozom i belančevinama i pritom pomaže da se izbaci iz organizma suvišna voda. Zapecite jelo u rerni ili ga pripremite na pari - tako će biti i ukusno i zdravo. 

Bademi i grčki jogurt 

Neki vitamini (posebno A, D i E) se najbolje usvajaju kada se koriste zajedno s mastima. Na primer, badem je izvor kalcijuma, antioksidanasa i vitamina E, a grčki jogurt sadrži masti i bogat je vitaminom D. Idealna kombinacija! 

Avokado i spanać 

I spanać i avokado sadrže ogromnu količinu vitamina i mikroelemenata, zato će salata od njih doneti maksimalnu korist vašem organizmu. Spanać je dobar i u kombinaciji s maslinovim uljem, a avokado s ribom, piletinom i integralnim hlebom. 

Tunjevina i đumbir 

Tunjevina je bogata omega-3 kiselinama, a takođe i sprečava gomilanje masnih naslaga u oblasti stomaka. Đumbir poboljšava rad stomaka i sprečava nadutost. Zato ne lišavajte sebe ni salate od tunjevine, ni sveže pripremljenog sušija. Ali izbegavajte sos od soje: sadrži mnogo soli. 

Takođe obratite pažnju i na kombinacije namirnica koje treba izbegavati: 

- Nemojte jesti belančevine (meso, riba, jaja itd.) i ugljene hidrate (hleb, žitarice, krompir, peciva) u okviru istog obroka. 

- Nemojte jesti zajedno kisele namirnice (citruse, jabuke, paradajz) i ugljene hidrate. 

- Izbegavajte upotrebu ugljenih hidrata i šećera, na primer, pite s džemom. 

- Belančevine ne treba koristiti zajedno sa skrobom, kao ni s drugim belančevinama (meso+jaja, sir+jaja, meso+orašasti plodovi itd.). 

- Voće uvek jedite odvojeno od osnovne hrane, posebno dinju. 

- I mleko je najbolje koristiti odvojeno ili ga potpuno izbaciti iz jelovnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online