LEKAR KOJI JE OTKRIO DA HITNA NE POMAŽE PACIJENTIMA ZBOG DILA SA POGREBNIM Borko Josifovski: Lončarev predlog iznuđen pritiskom javnosti
Foto: Printscreen/YouTube

Bivši direktor Hitne pomoći

LEKAR KOJI JE OTKRIO DA HITNA NE POMAŽE PACIJENTIMA ZBOG DILA SA POGREBNIM Borko Josifovski: Lončarev predlog iznuđen pritiskom javnosti

Društvo -

On je rekao da će uskoro odgovoriti na tu ponudu, ali i da je rad Antikorupcijskog tima pri Ministarstvu zdravlja "fingiranje borbe protiv korupcije"

BEOGRAD - Bivši direktor Hitne pomoći Borko Josifovski ocenio je da je ponuda ministra zdravlja Zlatibora Lončara o njegovom postavljenju za šefa antikorupcijskog tela unutar tog ministarstva "iznuđena pritiskom javnosti".

On je rekao da će uskoro odgovoriti na tu ponudu, ali i da je rad Antikorupcijskog tima pri Ministarstvu zdravlja "fingiranje borbe protiv korupcije".

Josifovski koji je otkrio slučaj sistemske saradnje pojedinih ekipa Hitne pomoći i pogrebnih preduzeća, dodao je da smatra da se stvari na koje je u toj aferi ukazivao pre 13 godina nastavljaju, zato što niko od krivaca do sada nije odgovarao.

ISPOVEST LEKARA KOJI JE OTKRIO DA HITNA NE POMAŽE PACIJENTIMA ZBOG DILA SA POGREBNIM: Život mi je postao pakao, ostao sam na ulici i dobijao JEZIVE poruke!

"Na čelu Hitne pomoći je čovek koji je direktno učestvovao u montiranju otkaznog postupka protiv mene, a šef antikorupcijskog tima u Ministarstvu zdravlja je bivša inspektorka policije, koja je u svojoj istrazi podmetala dokaze, sa ciljem da se afera prikrije i zatvori", rekao je Josifovski.

Portal Pištaljka (pistaljka.rs) naveo je da je Josifovski 2006. godine obelodanio da se pojedini lekari "utrkuju da stignu prvi do pacijenata koji umiru, kojima onda retko pružaju reanimacije, a porodicama pokojnika preporučuju privatna pogrebna preduzeća".

Posle ovih otkrića Josifovskog je smenio tadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević. On je zatim zbog pretnji i mobinga 2007. godine napustio zemlju, da bi se posle godinu dana rada u Sudanu vratio u Srbiju.

Vrhovni sud doneo je 2008. godine presudu kojom je rešenje o njegovoj smeni poništeno, ali on nije vraćen na poziciju direktora zbog, kako je tadašnji ministar Milosavljević naveo, odredbi novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Viši sud u Beogradu je nedavno utvrdio da su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu preduzeli štetne radnje prema Josifovskom i stavili ga u nepovoljniji položaj zbog postupka uzbunjivanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track