Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.10.2018.
23:10
O. Đoković - Vesti A

Drugarstvo uz pasulj i pečenje

Prijatelji moraju da imaju ustaljeni red vožnje, a ukoliko su oženjeni, na suprugama je da poštuju tu satnicu. A satnica u pariskom predgrađu Le Lilas, u mirnoj ulici u kojoj je pečenjara, radnja i kafana Kod Milenceta, traje godinama, evo, skoro tri decenije. U kafani koja je ime dobila po mnogo simpatičnom i uvek nasmejanom gazdi Miroslavu Milencetu Gvozdenoviću, svakog utorka okupljaju se prijatelji.

O. Đoković
Gazda Milence, Mića Aleksić, Dragan Mitrović, Miroslav Steković, Miloš Janković i Mića Jakšić

A u vezi Milenceta, nekako ispada: ko je Srbin, ko voli prasetinu i jagnjetinju, mladu jaretinu i pogolemog vola, ne može da ne zna gde ga naći, pa ili mu dođu na noge ili Milence njima ide na noge.

- Za sve - rođenja, krštenja, rođendane, svadbe, diplome, penzije, sahrane, za sve me traže i za sve im spremam trpeze - predstavlja se Milence.

Ali pričamo o utorku, posvećenom drugarima, ima takva i subota, ima istih takvih i drugih dana. Milence obavezno na svoje ražnjeve, koji se vrtoglavo okreću, ubacuje, uglavnom, mladunčad domaćih četvoronožnih životinja, pa se posle četiri sata zarumene i vraški dobro zamirišu. Hej, vjerujte, nema u Parizu boljeg i slađeg i po meri slanog pečenja, obavezno prste ližeš i sve misliš kako u stomaku ima mesta za još. Nekako je teško rastati se sa takvom ponudom, jedeš, uživaš i pamtiš.

Dakle, svakog utorka, koji minut posle podneva, Kod Milenceta, za manjim ili većim stolom okupe se drugari. Ovog utorka udobno su se smestili: Mića Aleksić, bivši poverenik Vlade za dijasporu u Savetu Evrope, Miloš Janković bivši predsednik Skupštine dijaspore Srba (jedan mandat) i Zajednice srpskih udruženja (dva mandata), Dragan Mitrović turistički menadžer, Miroslav Steković građevinac. U ulozi počasnog gosta je Mića Jakšić, bivši državni sekretar za dijasporu, pisac, producent i još mnogo šta, a oko njih, kao leptirica, ubrzano skakuće lepotica konobarica Isidora Basarić iz Brzana je.

Nekad rupa, danas raj

Uh, kakav pasulj! Mnogo dobro miriše i nepca sladi od starta do poslednje kašike, a još kad ubaciš ljutu papriku, od lepote ti se užare sva čula i nervi. Mnogo to vole Milencetovi muški klijenti.

Na red dolaze prasetina i jaretina, topli, rekoše "kao majčino mleko", tope se u ustima, a kožica krcka. Šareni se sveža salata, krompirići žute. Pri kraju stižu, po francuskom, sirevi razne tvrdoće i boja, a pre kafe, eto, baklave. E, baklava je posebna priča! Kako uđe u usta, kao da momentalno nestane, ostane samo ukus oraha, recept ne saznadosmo, izumela ga Milencetova supruga Radojka Rada i nekako se činilo kao da je među sastojke ubacila i pudinga od vanile. Ma, nije, ali tako "zvuči".

Za susednim stolom Šapčanin Dušan Milovanović, oslovljavaju ga sa Amidža. Ovako kaže :

- Ako Milenceta ne možete da izbegnete, dođite na ručak kod njega i dolazićete svaki dan. Toliko je dobar da nema konkurencije. Otvorio on ovo mesto 1990. godine, bilo je rupa, a pretvorio ju je u raj gurmanluka.

Milence pojašnjava:

- Svaki dan radim, izuzev ponedeljka, kao pevaljka. Ništa mi nije teško, a najslađe mi je lepo društvo, zato malo-malo, pa zasednem s njima.
Društvo se raspričalo. I, prejelo. Prvi ustade i pobeže Miloš Janković.

- Gde će? - upita Dragan.

- Ne zna ni on - odgovori jedan od Mića.

Svaki Mića je tip-top

U stvari, za istim stolom su tri Miće: Aleksić, Jakšić i Steković.

- Svećom ne bih mogao pronaći Miću koji ne valja. Svaki Mića je tip-top. A ako neko nađe Miću koji ne valja, neka mi javi, noge da mu prebijem - lepo objasni Mića Steković.
Mića Aleksić - Mići Jakšiću speva ovakvu odu:

- Bivši je poverenik Vlade Srbije, bio mi je šef, državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu. Šta reći o čoveku koji je celu dijasporu poznavao u prste, a za njegovo vreme dijaspora je bila predstavljena u svom punom značenju i bila poštovana kako joj dolikuje.
Uključio se i treći Mića, Jakšić, ovako reče:

- Kakva sreća sresti stare prijatelje sa kojim sam sarađivao prethodnih 20 godina. Iza nas su lepe uspomene, velika dela, a sreća je i što saradnju nastavljamo. Iskreno se radujem svakom dolasku u Pariz, ovaj je bio u tranzitu za posetu srpskoj Kanadi i vezan za fudbalere Crvene zvezde. Zvezda je sada dobro organizovana i na nivou Lige šampiona.

Malo dalje grupa Poljaka i oni sportski obojeni slave odbojkašku svetsku titulu šampiona. Jeste, i njima je apetit dobar.
Jureći tamo-vamo, propeler Milence zadovolji svačiji ukus i raznovrsne želje. Bi i težih zadataka, ali osmeh ne skinu sa lica. Odradio je briljantno i ovaj utorak. A sutra je novi dan. I svaki mu kao utorak.

Znaju da žive

- Ovakav pasulj i pečenje mogu da organizuju samo veliki prijatelji i mnogo mi je drago da sam upravo s njima. Čujem da ih utorkom bude po 10-15 i da se dešavalo da se to pretvori u sedeljku zatvorenog tipa. Znaju naši Parižani da žive, ali i da ostanu ono što su uvek bili - komentar je Miće Jakšića.

Svilajnac glavni grad?

Gazda Milence je u Francusku stigao iz okoline Svilajnca. Uzgred, evo male priče o Svilajnčanima. U Parizu, gde se god okreneš, eto Svilajnčanina. Jednom, tako, Francuz koji mnogo druguje sa Srbima, ozbiljno upita:
- Je li kod vas glavni grad Svilajnac? Svi kažu da su iz Svilajnca.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online