Najnovije vesti
Vesti Svet
"Moskva je za mirno rešenje situacije oko Kosova koje je prihvatljivo svim stranama"

"Moskva je za mirno rešenje situacije oko Kosova koje je prihvatljivo svim stranama"

Rusija podržava mirno i političko rešenje situacije oko Kosova koje bi bilo prihvatljivo svim stranama i koje će biti zasnovano na rezolucijama Saveta bezbednosti UN, rekao je danas ruski zvaničnik Sergej Kisljak.

Kosovo i Metohija Foto: Nikolija Košak / RAS Srbija
Kosovo i Metohija

- Razočarani smo da političko rešenje nije još uvek pronađeno - rekao je Kisljak, prvi zamenik predsednika međunarodnog odbora gornjeg doma Ruske federacije, tokom susreta sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN na Kosovu i šefom UNMIK-a Zahirom Taninom, prenela je agencija Tass.

- Mi želimo da mir bude uspostavljen političkim putem, kroz pregovore na osnovu rešenja prihvatljivih za obe strane - istakao je ruski zvaničnik.

On je rekao da je odluka o uspostavljanju vojske Kosova "komplikovan element" kojim se krše rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Kisljak je ukazao i na "posebno važnu" misiju UNMIK-a, navela je ruska agencija koja je podsetila da je prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN 12 44 Kosovo i Metohija deo Srbije.

Moskva istakla značaj sprovođenja Rezolucije 1244

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin istakao je značaj striktnog pridržavanja odredaba Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Saopštenje je izdato nakon sastanka Veršinina sa šefom privremene misije UN na Kosovu i Metohiji Zahirom Taninom u Moskvi, a u njemu se navodi da su diplomate razgovarale o pitanju odnosa Beograda i Prištine.

"Ruska strana potvrdila je značaj striktnog pridržavanja odredaba Rezolucije 1244, koja će ostati na snazi kao obavezni međunarodni pravni okvir za postizanje rešenja na Kosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju.

Iz ruskog Ministarstva dodaju da su se strane saglasile da privremena misija UN na Kosmetu igra važnu ulogu u očuvanju stabilnosti u regionu, javila je turska državna novinska agencija Anadolija.