VAŠINGTON POST: Turska vlada ima dokaze da je Kašogi isečen na komade u saudijskom konzulatu u Istanbulu
Foto: Reuters

slučaj nestalog novinara

VAŠINGTON POST: Turska vlada ima dokaze da je Kašogi isečen na komade u saudijskom konzulatu u Istanbulu

Planeta -

Turska vlada je obavestila američke zvaničnike da ima tonski i video dokaz da je nestali saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen i isečen na komade u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu, preneo je danas Vašington post.

List, čiji je Kašogi bio kolumnista, pozvao se na izjave neimenovanih zvaničnika da snimci pokazuju kako su saudijski bezbednosni operativci uhapsili Kašogija 2. oktobra kada je došao u konzulat po dokument koji mu je potreban za ženidbu.

Za sada nisu potvrđeni ti navode, a turski zvaničnici nisu želeli da ih komentarišu.

foto: EPA

Saudijska Arabija je kao "neosnovane" odbacila optužbe da stoji iza otmice, ali nije ponudila nijedan dokaz za svoje tvrdnje da je novinar izašao iz konzulata u Istanbulu i potom nestao, iako ga je verenica čekala u blizini.

Delegacija Saudijske Arabije došla je danas u Tursku u sklopu istrage i razgovaraće s turskim zvaničnicima tokom vikenda.

foto: Reuters

Ankara je juče saopštila da će Turska i Saudijska Arabija oformiti "zajedničku radnu grupu" koja će se baviti Kašogijevim nestankom.

Kašogi (59), koji je smatran bliskim saudijskoj kraljevskoj porodici, postao je kritičar vlade svoje zemlje i princa Mohameda bin Salmana, 33-godišnjeg naslednika krune koji sprovodi reforme, ali nije tolerantan prema kritici.

Kašogi je od prošle godine živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen, a za Vašington post je naširoko pisao o Saudijskoj Arabiji. Kritikovao je njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track