Panel eksperata Evropske komisije pozitivno ocenio pripreme za prestonicu kulture

Panel eksperata Evropske komisije, zadužen za izbor i rad evropskih prestonica kulture, pozitivno je ocenio dugoročnu Strategiju kulturnog razvoja Novog Sada i sa vrlo afirmativnim pristupom dao pozitivne ocene o napretku projekta Evropska prestonica kulture.
Panel eksperata Evropske komisije pozitivno ocenio pripreme za prestonicu kulture
Foto: 021.rs
Dobro je ocenjena i saradnja sa drugim prestonicama kulture. Kako se navodi u izveštaju panelista, ona je "dobro struktuirana sa jakim fokusom na jugoistočnoj Evropi". "Značajni napori su učinjeni i oni uključuju učestvovanje u različitim projektima EU, saradnju sa partnerima pomirenja, kao i na međunarodnom nivou", navodi se u izveštaju.
 
Kao zanimljiv koncept ocenjena je autobuska linija sa Temišvarom, a panelisti smatraju da bi ovaj koncept mogao da se izgradi na iskustvu voza kulture između Berlina i Vroclava 2016. godine. 
 
U bliskoj budućnosti, Fondacija 2021 će pripremiti pregled sopstvenih produkcija, koprodukcija i naručenih projekata, pa će se dalje definisati programski budžet i zahtevi produkcije. U toku su značajni napori kako bi se pokrili aspekti strategije razvoja publike, a ovo je i tema za dalju razradu, imajući u vidu smernice dobijene u izveštaju.
 
"U izveštaju o našem projektu panelisti su istakli značajan napredak u razvoju programa projekta "Novi Sad 2021" i jasno definisanu umetničku viziju. Takođe, pohvaljen je napredak najznačajnijih servisa koji se razvijaju u okviru projekta, poput Novosadskog volonterskog servisa, ali i započetih radova u okviru infrastrukturnih projekta. Pozitivne ocene stigle su i za nezavisnost tima Fondacije i timski duh koja vlada među članovima tima", rekao je rukovodilac sektora za razvoj programa Fondacije "Novi Sad 2021" Vuk Radulović.
 
Radulović ističe da je ovakva ocena potvrđena dolaskom Tibora Navračiča, evropskog komesara za kulturu, mlade i obrazovanje u Novi Sad. Navračič je tada ocenio da se projekat "Novi Sad 2021" sprovodi na najbolji mogući način te naglasio da su rezultati veoma vidljivi i to samo dve godine od dobijanja ove prestižne titule. 
 
Direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković najavio je novu, ključnu fazu u obnovi i razvoju tzv. Kineske četvrti i to simbolično od 13. oktobra, na dvogodišnjicu titule Evropske prestonice kulture.

"Kineska je metafora projekta "Novi Sad 2021". Baveći se činjenicama, utisci su ostali u delu subjektivnih interpretacija. Tako i sada, pozitivne činjenice o našem radu od strane nezavisnih eksperata nama ostavljaju samo prostora za utisak da smo na dobrom putu i da ćemo na taj način nastaviti da radimo sve do 2021. godine", rekao je Milenković.
 
Infrastrukturni projekti predstavljaju jedan od najambicioznijih delova kulturne strategije, a nakon otvaranja kulturne stanice Eđšeg, očekuje se da svoja vrata otvori i Svilara na Podbari. Ovaj događaj zakazan je za 23. oktobar. 
 
Fondacija 2021 počela je i sa evaluacijom različitih aspekata projekta. Za sada je završeno preliminarno ispitivanje zajednice, gde je utvrđeno da više od 90 odsto Novosađana zna da je Novi Sad izabran za prestonicu kulture za 2021. godinu, a 80 odsto njih ima pozitivan stav i očekivanja. Novosađani najpre očekuju da će EPK doprineti razvoju turizma, kulture i ekonomije.
  • Ana

    04.11.2018 01:20
    Novi Sad
    Da li kuda.org jos uvek postoji i zasto ne?
  • Lezilebović

    12.10.2018 14:07
    samo stručno
    Panel eksperata evaluirao agendu strategije razvoja i najavio studiju za implementaciju koju će predstaviti na seminaru....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021