SPREMAJU ODGOVOR VAŠINGTONU: Grupa moćnih država ujedinila se protiv američkih sankcija
arhivska fotografija, Foto: Reuters

kontra

SPREMAJU ODGOVOR VAŠINGTONU: Grupa moćnih država ujedinila se protiv američkih sankcija

Planeta -

U Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana, održava se 17. samit premijera zemalja Šangajske organizacije za saradnju (SCO), drugog po važnosti tela ove organizacije koju zemlje koje je čine, ali i mnoge druge, zbog vojne i ekonomske moći zovu grupa G8, budući da je aktuelna grupa G7 u većini područja zaostaje za organizacijom koju čine Kina, Indija, Pakistan, Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Na dvodnevnom sastanku učestvuju premijeri Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Kazahstana, kineski premijer Li Kećang, ruski premijer Dmitrij Medvedev, Indiju će predstavljati ministara inostranih poslova Sušma Svaraj, a Pakistan će predstavljati novoizabrani premijer Imran Kan.

Od šefova vlada članica SCO se očekuje da će odobre budžet organizacije za 2019. godinu i raspravljaju o širokom rasponu pitanja multilateralne saradnje.

Osim odobravanja budžeta, HGC takođe razmatra i odlučuje o glavnim pitanjima koja se odnose na određene, posebno ekonomske sfere interakcije unutar bloka.

Sastanak u Dušanbeu je važna prilika za stvaranje okvira za realnu saradnju od koje će imati koristi svi narodi zemalja SCO. Jedna od glavnih tema razgovora će biti pitanje protivljenja politici američkih sankcija, kaže neimenovani izvor u ruskoj delegaciji za list Izvestija.

On tvrdi da će se na sastanku raspravljati o svim pitanjima geopolitike i globalnoj privredi. Između ostalog, ruski premijer Dmitrij Medvedev i njegov kineski kolega, Li Kećang, sigurno će govoriti o američkim sankcijama i carinama i kako one pogađaju i druge zemlje i ekonomije, i kako u tim uslovima izgraditi interakciju članova SCO.

Ovo je zapravo, barem u ruskom delu, deo dekreta o dedolarizaciji ruske privrede u bilateralnoj trgovini, i namera da se taj plan sprovede na najvišem mogućem nivou u pkviru SCO i Evroazijskoj ekonomskoj uniji, a da se s EU pređe na poslovanje isključivo u evrima i kroz posebni sistem naplate koji bi bio analogan sistemu SWIFT.

Iako pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova Džang Jun nije eksplicitno spomenuo SAD, jasno je na koga se odnosila njegova izjava kada je govorio o trgovinskom ratu i ekonomskim pritiscima u geopolitici.

Džang je rekao da će na sastanku u Dušanbeu predstavnici grupe G8-SCO, kako je nazvao, raspravljati o proširenju područja saradnje, kao i o tome kako aktivno reaguju na militarizam, agresivno ponašanje i druge slične radnje.

Vašington je 20. septembra najavio uvođenje sekundarnih sankcija protiv Kine zbog kupovinu ruskih aviona Su-35 i sistema S-400. Peking je odgovorio da su američke sankcije ilegalne i obećao je nastaviti vojno-tehničku suradnju s Moskvom.

Verovatno američke sankcije nisu uplašile ni Indiju, drugog člana SCO. Početkom oktobra Nju Delhi i Moskva su potpisali sporazum o isporuci pet divizija ruskih sistema S-400 indijskim oružanim snagama. Očekuje se da će sledeći kupac ruskog sistema protivvazdušne odbrane biti Turska, zemlja koja u Šangajskoj organizaciji za saradnju ima status partnera za dijalog.

Zvanično, samit će uglavnom biti posvećen razvoju trgovinske i provredne saradnje i humanitarnih pitanja, ali će predstavnici Rusije i Kine otvoriti pitanje vršenja pritiska kroz nametanje jednostranih sankcija, što je problem s kojim se bore ne samo zemlje SCO, nego i sve zemlje sveta od kada je vašington odlučio masovno koristiti ovaj oblik pritiska, prema suparničkim silama i zemljama “saveznicama”.

Kurir.rs/Logično

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track