Održan skup ''Pirot od turske kasabe do modernog grada preko Berlina i Versaja'' 1Foto: Zoran Panić

Povodom 140 godina od Berlinskog kongresa, sticanja nezavisnosti Srbije i pripajanja Pirota Kneževini Srbiji i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata u Pirotu je danas održan naučni skup pod nazivom “ Pirot od turske kasabe do modernog grada preko Berlina i Versaja“.

Skup je održan u svečanoj sali Gradske skupštine.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je izrazio veliko zadovoljstvo što Pirot kao mali grad organizuje ovako veliki skup koji je okupio dosta eminentnih ljudi iz nauke i istorije.

– Za nas je dosta važno da široj javnosti skrenemo pažnju na dva velika dogadjaja koja su važna za Evropu, Srbiju i Pirot- 140 godina od Berlinskog kongresa i 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Reč je o značajnim datumima iz naše istorije koji su značajni za Pirot jer je ovaj kraj pripojen Srbiji. Stali smo iza organizacije ovog skupa. U Zborniku radova koji je objavljen ima novih podataka . I sam naslov Zbornika i naziv skupa su potpuno aktuelni. Poslednjih15 godina se trudimo da od jednog malog grada napravimo grad koji ima evropski duh- rekao je Vasić.

Predsednik Udruženja istoričara Pirota Davor Lazarević kaže da do sada u Pirotu nije organizovan ovakav naučni skup na kome učestvuje dvadesetak eminentnih stručnjaka.

– Svi oni u svojim istraživačkim radovima dotakli su istoriju Pirota. Doprinos Zbornika je svakako veliki i poslužiće za neka dalja istraživanja- kaže Lazarević.

Urednik Zbornika prof. dr sa Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Jagodić kaže da je reč o značajnom skupu.

-Zbornik radova koji je objavljen sa naučnog skupa predstavlja zbor nedovoljno istraženih tema iz istorije Srbije i sprskog naroda, Pirota i jugoistočne Srbije od sredine 19. do sredine 20. veka ,do početka Drugog svetskog rata iz različitih domena. Zbornik donosi nova saznanja i predstavlja značajan doprinos nauci- kaže profesor Jagodić.

Organizator naučnog skupa je Udruženje istoričara Pirota, uz podršku Istorijskog arhiva u Pirotu i Gradske uprave Pirot kao generalnog pokrovitelja manifestacije.

Na skupu je svoja izlaganja imalo dvadeset istoričara sa filozofskih fakulteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, Balkanološkog instituta, Instituta za noviju istoriju Srbije i istoričara iz Pirota. Svi radovi učesnika skupa objavljeni su u Zborniku radova. Promocija Zbornika je u subotu, 13. oktobra u Čitaonici Narodne biblioteke u Pirotu. Zbornik sadrži 20 istoriografskih radova eminentnih stručnjaka iz ove oblasti. Urednik Zbornika je prof.dr Miloš Jagodić, a recenzenti prof. dr Goran Vasin, doc.dr Danko Leovac i dr Vladimir Jovanović. Izdavač je Istorijski arhiv u Pirotu. O Zborniku će govoriti Mila Panajotović, Igor Stamenović, Predrag M. Vidanović i Davor Lazarević, istoričari koji imaju i svoje radove u ovom zborniku i Ivana Kostadinović, direktor Istorijskog arhiva u Pirotu. Moderator promocije je Bojana Mitić, diplomirani filolog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari