PET NA PET - Danilo Dača Ikodinović: Život je lep, ali je i večita borba

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.10.18. | 08:29

Svetski i višestruki prvak Evrope pamti velike pobede, ali i reprezentativne poraze poput onog iz Atine!

Više puta smo se uverili da su vaterpolisti posebni sportisti i ljudi, normalno u pozitivnom smislu. Nije nas demantovao ni sjajni Danilo Dača Ikodinović koji je sa našom reprezentacijom na velikim vaterpolo smotrama uzeo čak šesnaest odličja različitog sjaja.

Izdvajamo zlata sa SP iz 2005. godine, potom najsjajnija odličja sa kontinentalnih takmičena 2001, 2003 i 2005. godine. Zlata sa Svetskog kupa i Svetske lige. Evroliga ga je proglasila za najboljeg vaterpolistu 2003. godine, a SiCG za najboljeg sportistu dve godine kasnije. Klupsku karijeru je gradio u Partizanu, Breši, Pro Reku, Kataniji, ruskom Kazanju…Sa Pro Rekom je bio prvak Evrope.

Izabrane vesti

Dačina familija se iz Guče, preselila u mesto Beljina kraj Čačka. Tu su imali porodičnu kuću i kao dečak, do neke svoje dvanaeste godine, svako leto je provodio u Beljini. Dačino more je tad bila Morava, kupalište u Parmencu, ali i reka Kamenica. Kad je počeo sa ozbiljnim treninzima dolasci u Beljinu su se proredili.

Evo kako nam je Ikodinović odgovorio na naših pet pitanja…  

1.Da li ste kao dečak trenirali još neki sport, pored vaterpola, i koji?
“Sad mi je baš žao što se nikad nisam okušao u još nekom sportu. Morao sam da probam i treniram još nešto. Vaterpolo me je okupirao i na sreću puno lepog doneo. Moj otac je bio rukometaš, ali je obožavao plivanje. Odveo me je na ‘Banjicu’ i tako je sve počelo”.

2.Ko vam je bio sportski uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
“Generacijama je idol bio Igor Milanović. Ja sam rođen 1976. godine, a Igor je nešto stariji. Kad sam imao jedanaest, dvanaest godina Milanović nam je bio zakon. Ljudi koji poznaju Igora znaju da je igračka i ljudska veličina”.

3.Koji sportski klub nosite u navijačkom srcu?
“Otac mi je bio veliki Partizanovac. Igrao sam za ‘crno – bele’ i to u sjajnoj generaciji. Uzeli smo puno trofeja pa navijam za Partizan. Ali, realno mnogo toga je izgubilo svaki smisao. Večiti derbiji su devalvirani, izgubio se rivalitet…Nekako smo jadni, a sve će se vratiti kada kao država i narod budemo bogatiji. A kad će se to dogoditi samo Bog zna”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Pamtim  lepe, ali i one manje srećne utakmice. Prvo bih istakao 2005. godinu i SP u Montrealu kad smo se okitili zlatnim medaljama. Poveli smo sa 7:5, Mađari su poravnali rezultat, a ja sam postigao osmi, pobedonosni pogodak, ali je bilo vrlo dramatično u samoj završnici. Sa Pro Rekom sam postao šampion Starog kontinenta u sezoni 2002/2003. godine. I to se pamti, ali i finale sa Olimpijade 2004. godine u Atini. Ponovo su rivali bili Mađari. Vodili smo sa 7:5, a potom smo primili tri gola, uz igrača više, i izgubili  sa 8:7. Bili smo blizu zlata”.     

5 Životni i sportski moto?
“Ma nema predaje u životu i sportu. Život je lep. Uvek se mora boriti, gledati i koračati napred. Život je i večita borba, sport je borba”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU odigrati na meču selekcija do 21 godine u kome će koplja ukrstiti SRBIJA M21 i AUSTRIJA M21. Mladi fudbaleri naše zemlje zaista igraju sjajno, već dugo niko ne uspeva da ih zaustavi, pa potpuno zasluženo vode u svojoj grupi. Sledeći protivnik, reprezentacija Austrije, jedina je koja iole ugrožava mlade Srbe. Ipak, šest bodova je solidan suficit, a pobedom u ovom meču manje – više sve bi bilo rešeno.

,,Nadam se da će u ovom susretu biti postignuto barem tri gola, a možda i više. Probajte sa tri plus“.  

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Pet 18:00 6050 KVM21 Serbia M21 - Austria M21 ug 3+ 1,65
Ukupna kvota1,65

Pišu: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

FOTO: MN Press


tagovi

danilo ikodinovićpet na pet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara