Atif Dudaković optužen za ubistvo više od 300 Srba

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv ratnog komandanta 5. korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića i još 16 pripadnika Armije RBiH.

Izvor: Beta

Petak, 12.10.2018.

08:01

Atif Dudaković optužen za ubistvo više od 300 Srba
Ilustracija: Thinkstock

Oni su optuženi za zločine protiv čovečnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete za ubistvo više od 300 osoba srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tela pojedinih žrtava pronađena su posle rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za delom ubijenih se još uvek traga.

Deo optužnice za Atifa Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama nekadašnje Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini između Armije BiH i vojnika lojalanih Fikretu Abdiću.

Tužilaštvo će, kako se navodi u saoštenju, optužbu dokazivati pozivanjem 447 svedoka i šest stručnih veštaka, kao i prilaganjem više od 1100 dokaznih materijala.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: