Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.10.2018.
02:00
B. Miličić - Vesti A

Igrom i pesmom kroz otadžbinu

U Minhenu je Srpsko kulturno udruženje "Rastko" organizovalo Jesenje veče folklora, a učestvovalo je šest kulturno-umetničkih društava iz Italije, Švajcarske, Austrije i Nemačke. Okupili su se i družili članovi društava Vidovdan iz Trenta u Italiji, Ostrog iz Inzbruka i Zavičajno kolo iz Salcburga u Austriji, Zavičaj iz Vintertura u Švajcarskoj, minhenski klub "Nikola Tesla" i domaćin "Rastko".

B. Miličić
Bogata tradicija: Deo prikaza narodnih običaja

Za posetioce u dvorani Gimnazije "Verner fon Simens" bio je ovo pravi doživljaj, jer su na jednom mestu nastupala srpska kulturno-umetnička društva iz četiri države i prikazala, kroz pesmu, igru i narodne nošnje, deo bogate srpske tradicije.

S obzirom da su koreografije kojima su se predstavili dečji, pripremni i izvođački ansambli bile iz raznih delova Srbije, može se reći da je ovo bila svojevrsna muzičko-igračka šetnja kroz otadžbinu. Prikazane su igre i nošnje iz Vojvodine, Šumadije, Pomoravlja, Leskovca, Crne Trave, Studeničkog kraja, Homolja, okoline Niša, Mačve i Bujanovca.

Slađan Nikić, predsednik SKU "Rastko" pozdravio je goste iz Italije, Švajcarske i Austrije, a svima zaželeo lepo veče igre, pesme i druženja.

B. Miličić
Teodora Janković

Tako je i bilo, jer su se na sceni smenjivali igrači, pevači, svirači a sve su ih podržavali publika, i ostali učesnici večeri folklora. Prvi su na scenu izašli članovi dečjeg ansambla domaćina koreografijom "Kolo vodi Vasa", a dvoje najmlađih članova imali su i solističke nastupe.

Na harmonici je jednu melodiju odsvirao Branko Petrić, a pesmu je otpevala Teodora Janković. Zatim je nastavljen program u kome su se smenjivali ansambli, a KUD Zavičaj iz Vintertura predstavio se i pesmom tročlane ženske grupe.

Domaćin SKU "Rastko" i njihove tri grupe igrača imali su muzičku pratnju svog narodnog orkestra koji vodi Aleksa Malić. Na kraju folklornog programa domaćini i gosti razmenili su poklone. Tako je Đorđe Milanović u ime KUD Vidovdan Slađanu Nikiću uručio ikonu Svetog Stefana.

Druženje je nastavljeno uz orkestar Šumadinci iz Kraljeva.

Predstavljena Unija srpske dijaspore

Svetlana Stanojlović član Vidovdana iz Trenta upoznala je posetioce sa programom nedavno osnovane Unije srpske dijaspore (o čemu su "Vesti" ranije pisale) u kojoj su kulturno-umetnička društva iz nekoliko država.

"Dubočke kraljice"

Na kraju bogatog folklornog programa koreografiju "Dubočke kraljice" prikazao je izvođački ansambl domaćina. Reč je o vernom prikazu susreta devojke i demona i njenom povratku u stvarnost. Za publiku je ovo bila i najatraktivnija tačka programa koju je SKU "Rastko" premijerno ove godine izveo na Evropskoj smotri folklora u Banjaluci.
 

B. Miličić
Otvorili program: Dečji ansambl domaćina


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online