Oko 10.000 Hrvata na protestu protiv Komšića 1Foto: FoNet/AP

Oko 10.000 Hrvata učestvovalo je na protestu u Mostaru protiv izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH, prenosi Hina.

Okupljeni su upozorili da se suživot u BiH ne može graditi negiranjem političke volje Hrvata i pozvali su na izmene Izbornog zakona.

„Želimo dati do znanja svim građanima BiH da postoje mladi ljudi koji su uglavnom hrvatske narodnosti koji traže da se poštuju naši interesi, naši zahtevi, jer se s nama, na kraju krajeva, mora graditi BiH i ako žele dobro BiH da trebaju ubuduće uvažavati interese nas mlađih i inače našeg naroda u BiH“, rekao je Petar Ćavar.

Uz isticanje transparenata #notmypresident i nacionalnih zastava u BiH, Hrvati su se okupili na prostoru univerzitetskog Kampusa na poziv neformalne Facebook grupe ‘RIP Democracy in BiH’.

Oko 10.000 Hrvata na protestu protiv Komšića 2
Foto: FoNet/AP

Koloni koja je završila svoju šetnju kod kancelarije u Mostaru koju je otvorio odlazeći hrvatski član Predsednštva BiH Dragan Čović priključili su se i Hrvati koji su pristigli iz susednih opština.

Kolona s ljudima koja je ispunila glavne ulice Mostara je u jednome trenutku bila dugačka skoro kilometar.

Hina navodi da su ispred Čovićeve kancelarije u Mostaru brojni građani zapalili sveće i time, kako su objasnili, simbolično poslali poruku o hrvatskoj prisutnosti u BiH i gaženju njihovih prava.

Komšić je nedugo nakon što je izabran za člana Predsedništva BiH najavio da će zatvoriti kancelariju i ponuditi je studentima, ali su ga odmah odbili studenti univerziteta na kojem se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Komšića su nazvali personom non grata.

http://

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari