Protest mama na centralnom niškom trgu zbog lošeg zakona

U organizaciji inicijative #MameSuZakon danas je na centralnom niškom trgu održan drugi protest zbog primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji, prema rečima predstavnika inicijative, veliki broj porodica dovodi na rub egzistencije.

Predstavnica inicijative #MameSuZakon i narodna poslanica Tatjana Macura istakla je da inicijativa ne odustaje od zahteva da se hitno izmeni desetak odredbi zakona koje se tiču žena koje su sada nevidljive za sistem, a to su žene koje imaju manje od 18 meseci radnog staža u kontinuitetu. 

Reč je o ženama koje su oštećene primenom formule kojom se izračunava nadoknada po osnovu porodiljskog odsustva zato što su negde volontirale i nemaju dovoljan broj meseci radnog staža, ili su radile na crno„, rekla je Macura na protestnom skupu.

Ona je kazala da bi se nakon hitnih izmena prešlo na dugoročne mere koje bi omogućile da u budućnosti ni jedna žena ne ostane bez mesečne nadoknade u visini od republičkog „minimalca“

Postoje indicije da će se zakon menjati, ali nismo čuli da će se menjati po svim tačkama koje se tiču najvećeg broja žena, već da će se menjati po tačkama koje se tiču žena koje imaju visoka primanja„, istakla je Macura.

Predstavnica Udruženja Romkinja „Osvit“ Ana Saćipović istakla je da Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ne prepoznaje koje su najugroženije kategorije našeg društva, a to su Romkinje, žena sa sela, žene sa invaliditetom i nezaposlene žene. 

Na skupu su govorile predstavnice nekoliko udruženja i organizacija, kao i mame i buduće mame koje podržavaju izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare