Najnovije vesti
Vesti Svet
OTKRIVENA MASOVNA GROBNICA U Libiji pronađeno 75 tela pripadnika Islamske države

OTKRIVENA MASOVNA GROBNICA U Libiji pronađeno 75 tela pripadnika Islamske države

Libijske vlasti pronašle su masovnu grobnicu u kojoj su sahranjena tela 75 boraca Islamske države u blizini grada Sirte, nekada glavnog uporišta islamista u Severnoj Africi, saopštio je portparol lokalne vojske Salem el Amel.

Bengazi Libija Wikipedia giannip46 Foto: giannip46 / Wikipedia
Bengazi Libija Wikipedia giannip46

On je rekao da je meštanin naselja u blizini grada prijavio grobnicu, koju je pre mesec dana pronašao na svom imanju u okrugu Daheir, istočno od Sirtea.

- U to vreme nismo bili u mogućnosti da izađemo na teren i iskopamo tela, ali sada smo iskopali više od 75 njih - rekao je Amel.

Amel kaže da deluje da su zakopane osobe obučene u uniforme Islamske države, ali je naglasio da je potrebno izvršiti forenzičke testove kako bi bio utvrđen njihov identitet i nacionalnost, javio je AP.

Islamska država i druge ekstremističke grupe iskoristile su haos u Libiji nakon ustanka tokom kojeg je smijenjen i ubijen Moamar Gadafi.

Islamisti su igradili uporište sa centrom u gradu Sirte, pre nego što su ih 2016. godine iz tog područja proterali pripadnici libijske narodne vojske.

Libija je trenutno podeljena između rivalskih vlasti na zapadni i istočni deo, a obe strane podržavaju različite jedinice narodne vojske.