Kamenički park u novom ruhu

17:10:00 11.10.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Kamenički park dobio je novi izgled. Zahvaljujući zajedničkom ulaganju Grada Novog Sada i AP Vojvodine ovaj park osvežen je urbanim mobilijarom, pešačkim stazama, modernom javnom rasvetom i dečjim igralištem.

Kamenički park u novom ruhu

foto: Grad Novi Sad

- Izvedenim radovima je sanirana postojeća glavna pešačka staza, koja datira iz vremena nastanka parka. Odabrani beton svojim površinskim izgledom podseća na rizlu, uklapajući se na taj način u izgled parkovskih staza sa tucanikom, a opet je mnogo postojaniji i dugotrajniji od tucanika. Površine su čvrste, ravne i otporne na klizanje. Izgrađena je nova pešačka staza preko postojeće, koja ide paralelno sa Dunavom, od betona. Ukupna površina saniranih staza iznosi 6238 m2 – navedeno je u saopštenju Kabineta gradonačelnika.

Kamenički park danas su obišli gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

- Ovo je tek prva faza obnove, a već je obezbeđen novac za drugu fazu, i uskoro će biti raspisana javna nabavka. Do sada smo u ovaj posao uložili 70 miliona dinara, a kreće i nova investicija takođe od 70 miliona dinara. Završili smo i projekat izgradnje novog parka između Novog naselja i Detelinare, sledi javna nabavka, a pozvaćemo Novosađane da predlože ime za novi park koji naš grad dobija posle trideset, četrdeset godina – naglasio je Miloš Vučević i za sledeću godinu najavio veliku kampanju i akciju za ozelenjavanje grada.


Kamenički park u novom ruhu

foto: Grad Novi Sad

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je prijatno iznenađen vrhunskim kvalitetom izvedenih radova koji su učinili da park dobije potpuno nov izgled, i da je to postignuto zahvaljujući najboljoj saradnji Pokrajine i Grada u poslednjih petnaest godina. On je takođe naglasio da veliki izazovi tek predstoje kada je reč o zajedničkim projektima i ulaganjima, kao što su izgradnja novog mosta na Dunavu, prečistača otpadnih voda, ali i rešavanja pitanja Regionalne deponije.

Duž saniranih staza u Kameničkom parku je postavljeno 58 solarnih panela i 44 LED svetiljke, kao i linearno podno osvetljenje sa ukupno 197 LED svetiljki. Park je dobio 49 klupa, 12 parkovskih stolova, 28 korpi za otpatke. U cilju povećanja bezbednosti, postavljena je zaštitna ograda oko jezera u parku. Za najmlađe posetioce postavljeno je dečje igralište kao potpuno novi sadržaj. U parku postoji više ambijentalnih celina koje datiraju iz vremena nastanka parka, a u okviru sprovedenih radova uređen je vidikovac - veštački nasut breg ispod donje staze. Izrgrađeni su stepenište i ograda, a terasa je posuta tucanikom i postavljene su klupe za odmor.

Spomenik prirode Kamenički park je najstariji i najveći park u Novom Sadu, površine oko 33ha. Odlukom Skupštine grada proglašen je za značajno prirodno dobro III kategorije, a poveren je na upravljanje JKP „Gradsko zelenilo“' Novi Sad.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 1 m/s, E
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?