• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetska banka "oladila" Kosovo: Ništa od gradnje TE

Izvor Fonet

Svetska banka objavila je da povlači finansijsku podršku za izgradnju elektrane na ugalj na Kosovu, prenosi Kossev.

  Svetska banka odustala od elektrane na ugalj na Kosovu Izvor: MONDO/Predrag Vujić
Ilustracija
Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Predsednik Svetske banke, Džim Jong Kim, potvrdio je u sredu na sastanku sa predstavnicima organizacija globalnih civilnih društava na Baliju, u Indoneziji, da međunarodna organizacija neće da finansira elektranu na ugalj na samoproglašenom Kosovu.

Najštetniei od 1999. godine

Burim Ejupi iz Instituta za razvojnu politiku, marta ove godine rekao je da negativne posledice čine ovaj ugovor jednim od najštetnijih ugovora koji je potpisan od 1999. godine.

Vlada Kosova je 2015. godine saopštila da je Ministarstvo ekonomskog razvoja postiglo dogovor sa Svetskom bankom i američkom kompanijom Contour Global koji bi otvorio put ka ugovoru o izgradnji fabrike Kosovo e Re (Novo Kosovo).

Svetska banka je 2016., rekla BIRN da će da podrži projekat tek nakon što sve relevantne ekološke, društvene i tehničke analize budu sprovedene i nakon konsultacija sa javnošću i drugim akcionarima.

Vlada Kosova potpisala je ugovor vredan 1,3 milijarde evra sa Contour Global, a Kosovski konzorcijum civilnog društva za održivi razvoj (KOSID) rekao je da će "projekat ugroziti evropsku budućnost Kosova" i da bi Vlada trebalo da radi na razvoju efikasne energije na Kosovu.

Građani Kosova morali da da plaćaju 50 odsto veće račune za utrošenu energiju ako bi se elektrana i izgradila – zbog velikih troškova njene izgradnje i da bi to imalo značajan uticaj na životnu sredinu usled sagorevanja lignita koji se koristi kao gorivo.

"Trepču otimaju, svi ćute"

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je ranije ove godine da fabrika mora da se izgradi, uprkos ekološkim opasnostima – kako bi se energija proizvodila na lokalnom tržištu.

"Ako bismo morali da uvozimo i električnu energiju, kakoneki predlažu, da kupujemo električnu energiju od suseda, svi bi morali da postanemo izbeglice", rekao je on.

"Tačno je da energija koja se dobija korišćenjem uglja niječista kao i druge energije, to nije alternativna, već je to napredna tehnologija", rekao je Haradinaj.

Volstrit džornal: Tajni dokument o Kosovu

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image