• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Skupštini o "peščanoj mafiji"

Izvor Tanjug

Narodni poslanici dans su u okviru rasprave u Skupštini Srbije o amandmanima na izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine, pomenuli i još jednu mafijašku strukturu koja operiše u Srbiji - "peščanu mafiju".

 Skupština - divlje deponije i peščana mafija Izvor: MONDO/Predrag Vujić
Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta je prethodno ukazala da će korišćenje IPARD fondova, što je suština izmena zakona, podrazumevati i ispunjavanje određenih uslova, a da ima mnogo situacija u Srbiji gde oni nisu ispunjeni.

"Ponoviću problem koji postoji s peščanom mafijom koja je povezana s građevinskom mafijom. Radi se o eksploataciji peska i šljunka, uglavnom u nebranjenom delu leve obale sve tri Morave, Save i Dunava. Tamo se eksploatiše taj pesak i šljunak bez ikakve kontrole", rekla je Radeta.

KATASTROFA: U Srbiji bar 4.500 divljih deponija

Katastrofalan podatak izneo je danas ministar za zaštitu životne sredine, Goran Trivan, u Skupštini Srbije - podaci kažu da u zemlji ima između 3.500 i 4.500 divljih deponija, a on lično misli da ih ima i više. "Problem je u tome, kako da to rešimo. Puno takvih mesta traži pomalo para, to je, znači, puno para, i to je priča da lokalnim samoupravama i ministarstvu treba i nešto novca da to rešimo", rekao je Trivan

Prema njenim rečima, ta "peščana mafija" je povezana s "građevinskom mafijom", jer oni, kako kaže, dobijaju jeftino, odnosno besplatno taj pesak, a građevinci to kupuju po povoljnim uslovima.

Kako kaže, tu se svakako pojavljuje ekološki problem, dolazi do promene toka reka, erozije obale, poplava čim padnu "tri kapi kiše", navodeći da su protiv takvog kriminala podnete samo četiri krivične prijave ove godine.

"Mene lično jako tišti taj problem s peskom i šljunkom. Lično smatram da je to jedan od najvećih problema, jer je reč o devastiranju resursa i na to nemamo pravo", odgovorio je resorni ministar Goran Trivan.

On je ponovio da bi voleo da su vode i šume u nadležnosti ekologije, jer bi se onda govorilo o resursima.

"Inspekcije zaista moraju da rade svoj posao. Ja ću ozbiljno razmisliti o tome i da nađemo osnov da se ekologija uključi u tu priču. Potpuno sam svestan kapitala, potpuno sam svestan ko se sve bavi ovim poslom, to me neće impresionirati i na ovaj način ste samo pokrenuli pitanje koje ćemo pokušati s kolegama iz drugih ministarstava da nekako rešimo", rekao je Trivan.

Gušimo se u smeću: Srbija na divljim deponijama

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je, govoreći o izmenama i dopunama zakona, rekao da u njima nije dovoljno naglašeno da nema zaštite životne sredine bez zaštite prirodnih bogatstava i da svako ko primenjuje IPARD sredstva mora da štiti životnu sredinu.

"Moramo u zakon da unesemo obavezu zaštite naših prirodnih i privrednih bogatstava. Ako to ne unesemo, nemojte posle da se žalimo kada neko zloupotrebljava naše resurse", podvukao je Obradović.

"Znam ko je rekao da se u Skupštini jede buđavi sir"

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image