Najnovije vesti
Kultura Vesti
Promocija knjige "Tuđine" Igora Marojevića u SKC

Promocija knjige "Tuđine" Igora Marojevića u SKC

Promocija romana „Tuđine“ Igora Marojevića (Laguna, 2018) biće održana u četvrtak 11. oktobra u 18h u Velikoj sali SKC.

Igor Marojević Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija
Igor Marojević

O knjizi će, osim autora, govoriti dr Dragana V. Todoreskov, teoretičarka i istoričarka književnosti, Miroljub Stojanović, književni i filmski kritičar, Dragan Krle Jovanović, muzičar, i Milan Milosavljević Burda, muzičar i producent. Odlomke će čitati glumac Daniel Sič, a nakon razgovora o knjizi sledi promocija albuma „Da se ne zameri“.

Foto: Laguna / Promo

U romanu „Tuđine“ Beograd se sagledava iz perspektive došljaka, tridesetogodišnjeg Ratomira Jaukovića, koji uprkos bombardovanju 1999. i opštem propadanju grada i (auto)destrukciji brojnih likova iz svoje bliske okoline ne odustaje od potrage za vitalizmom i ljubavlju, te dolazi u neizvestan i nepredvidiv konflikt sa okruženjem.
Na taj način, „Tuđine“ bacaju naknadno, znatno drugačije svetlo na romane „Prave Beograđanke“, „Dvadeset i četiri zida“ i „Parter“, kao i zbirku priča „Beograđanke“, knjige koje zajedno sa novim autorovim naslovom čine njegovo „Beogradsko petoknjižje“, jedinstveni prozni ciklus u srpskoj književnosti.

- Neformalna ispovest mladića koji je stranac i u rodnoj sredini i u Beogradu, gde se doselio pred najsumorniju društvenu epizodu u njegovoj novijoj istoriji, svakako dopunjuje različite tačke gledišta zastupljene u dosadašnjim štivima iz „Beogradskog petoknjižja“, kao i njegov tretman devedesetih i uticaja zbivanja iz te decenije na lokalno izdanje 21. veka - izjavio je Marojević povodom nove knjige.