Svet

0

Za Trampovu posetu Velikoj Britaniji angažovano 10.000 policajaca

Autor: JU

Izvor: Beta

Za Trampovu posetu Velikoj Britaniji angažovano 10.000 policajaca

Izvor: Foto: Beta, AP

Predsednica britanskog Nacionalnog saveta šefova policije Sara Torton rekla je danas da je skoro svaka policijska jedinca bila angažovana tokom četvorodnevne posete, pošto je skoro 10.000 policajaca bilo raspoređeno u 26.000 smena.

Ona je rekla da se još radi na ustanovljavanju pune cene te operacije, ali da prvobitne procene pokazuju da je koštala 18 miliona funti.

Tramp je razgovarao s premijerkom Terezom Mej u njenoj rezidenciji, sastao se s kraljicom Elizabetom Drugom u dvorcu Vindzor i posetio golf terene u Škotskoj. Tokom posete su bili organizovani veliki protesti u Londonu i Škotskoj.

 

Tramp: Fed pravi veliku grešku

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da centralna banka SAD "pravi veliku grešku" agresivnim podizanjem referentnih kamata.

Federalne rezerve su ove godine tri puta podigle referentnu kamatu a očekuje se i četvrti put u decembru, što je unervozilo investitore i oborilo berzanske indekse.

"Mislim da prave veliku grešeku... Previše su agresivni", rekao je Tramp za televiziju Foks (Fox).

Juče je na Vol stritu Standard end Pur 500 pao 3,3 odsto, a Dau džons 3,1 odsto, što je njegov najveći gubitak u poslednjih osam meseci. Tehnološki indeks Nasdak pao je 4,1 odsto, a u poslednjih pet dana 7,5 odsto.

Šangajski kompozitni indeks, posle velikog pada početkom nedelje, danas je pao više od pet odsto na najniži nivo od novembra 2014, dok je japanski Nikkei 225 pao skoro četiri odsto. Gubici, mada ne toliki, zabeleženi su i u Evropi.

Američki predsednik rekao je juče da je "Fed poludeo".

Investitori strahuju od daljeg povećanja američkih referentih kamata, pošto će se time podići cene pozajmljivanja i uticati na privredni rast. Na negativno raspoloženje na tržištima, međutim, utiče i trgovinski sukob SAD i Kine koji je pokrenuo Tramp.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard ocenila je danas da previranja na berzama delom održavaju rast referentnih kamata u SAD i nekim drugim zemljama, ali i neizvesnost oko svetske trgovine, navodeći da međusobno podizanje carina u SAD i Kine ne pomaže.

 

Tramp: Istražitelji SAD u Turskoj zbog nestalog saudijskog novinara

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da SAD pokušavaju da ustanove šta se dogodilo sa saudijskim novinarom Džamalom Hašogijem koji je nestao pošto je ušao u saudijski konzulat u Turskoj.

Turske vlasti su izrazile bojazan da bi Hašogi, koji je pisao i za Vašington post (The Washington Post), mogao biti ubijen pošto je nestao od trenutka ulaska u saudijski konzulat 2. oktobra.

Tramp je za televiziju Foks njuz (Fox News) rekao da je Hašogi "ušao i da ne izgleda da je izašao" iz konzulata.

"Imamo istražitelje tamo i sarađujemo s Turskom i, iskreno, sarađujemo sa Saudijskom Arabijom", rekao je Tramp.

Hašogi (59) prošle godine je otišao u SAD iz straha da ne bude uhapšen pošto je kritikovao neke odluke saudijskih vlasti među kojima vojnu intervenciju vlasti u Jemenu.

Saudijske vlasti su negirale da je Hašogi ubijen u konzulatu.

Verenica saudijskog novinara Hatidže Čengiz tražila je pomoć od američkog predsednika. Ona je rekla da je Hašogi otišao u konzulat zbog pripremanja dokumenata za njihovo venčanje i da ga je čekala više od tri sata u blizini zgrade.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR