11. oktobar  2018. 13.39  | Izvor: FoNet

Poziv za prodaju starih potraživanja

BEOGRAD -

Agencija za osiguranje depozita objavila je danas poziv za ustupanje uz naknadu portfelja potraživanja banaka u stečaju, kao i potraživanja u ime i za račun Srbije, u iznosu od oko 240 miliona evra.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je to prvi korak ka prodaji starih potraživanja, učinjen nakon 18 godina, sa ciljem rešavanja pitanja dugovanja iz prethodnog perioda.

On je istakao da je ponuđeni kombinovani portfelj brižljivo odabran zbog postojanja određenog nivoa izvesnosti u naplati, a posebno imajući u vidu strukturu i tržišnu vrednost instrumenata obezbeđenja.

Očekuje se da će kombinovani portfelj zbog svog sastava i sinergetskog efekta ostvariti odgovarajuću valorizaciju na tržištu i da će poverioci ovim oblikom prodaje u većoj meri naplatiti svoja potraživanja nego da su ih pojedinačno iznosili na tržište, kazao je Mali.

Dodao je da je nakon prodaje ovog portfelja, prvog ovakve vrste, planirano da se tokom naredne godine zainteresovanim investitorima ponudi veći paket potraživanja nominalne vrednosti od oko 700-800 miliona evra.

Uspešnom realizacijom prodaje očekuje sa da sredstva obezbeđenja po potraživanjima koja su predmet prodaje, odnosno zgrade, oprema i zemljište, budu vraćena u privredne tokove i da doprinesu nastavku dinamičnog rasta privrede Srbije, kao i stvaranju povoljnijeg privrednog okruženja, rekao je Mali.

Postupak je otvoren do 30. novembra ove godine, rok za podnošenje obavezujućih ponuda je 7. decembar, a očekuje se da najbolja ponuda bude odabrana i postupak prodaje bude okončan tokom decembra.