Najnovije vesti
Vesti Svet
Sledeće nedelje KONAČNA PONUDA? Britanija je još nedugo članica EU, ali ovo je PET NAJVEĆIH PREPREKA dogovoru o Bregzitu

Sledeće nedelje KONAČNA PONUDA? Britanija je još nedugo članica EU, ali ovo je PET NAJVEĆIH PREPREKA dogovoru o Bregzitu

Osnove izlaznog sporazuma Tereze Mej i Brisela počinju da dobijaju obličje. Očekuje se da Britanija predstavi novu ponudu EU sledeće nedelje na samitu u Briselu.

Bregzit profimedia-0388294314 Foto: Profimedia
Bregzit profimedia-0388294314

Optimistična izjava Žan-Klod Junkera i irskog ministra spoljnih poslova Simona Koveneja, uz saopštenja iz kabineta Tereze Mej obećavaju da će do dogovora doći i da će on proći u parlamentu. Jedino još niko ne zna kako.

Brisel i London se naprežu da nađu rešenje za zamršen problem severne irske granice. Složili su se o potrebi za zaštitnom mrežom, da ne bi uvodili granice između severnog dela pod patronatom Britanije i južne republike, koja će ostati u EU. Britanska vlada je odbila EU koncept koji je predstavljen u februaru – koji zadržava Severnu Irsku unutar EU carine – kao oblik ekonomske barijere unutar same Velike Britanije.

Foto: Twitter / screenshot

Ako prebrode ovu zamku, čekaju ih mnogi drugi politički dogovori povodom "buduće saradnje": mogući trgovinski i regulatorni aranžmani. To ne mora u potpunosti da bude određeno na ovom stupnju, jer se pregovori nastavljaju i posle zvaničnog dana Bregzita, ali mora da bude dovoljno detalja za britanski i evropski parlament, kako bi ratifikovali sporazum.

Ovde je predstavljeno pet ključnih elemenata spornih planova, i ko se kome opire, koji mogu da budu prepreke dogovoru o Bregzitu.

1. Granični most unutar Velike Britanije

Protivnik: EU

Ideja u centru spora da se izbegne čvrsta granica između Severne Irske i Republike Irske (ključna za sporazum o Bregzitu) jeste most. To je termin koji je Privremeni carinski aranžman (TCA) predložio Velikoj Britaniji još u junu.

To je esencijalno privremena carinska unija sa EU – Velika Britanija će primenjivati zajedničku spoljnu tarifu EU, povinovaće se carinskom zakonu Unije i "ostalim delovima zajedničke trgovinske politike koje joj preporuče". Sve navedeno će se primenjivati posle perioda tranzicije, ali do tada nema potpisanog i zapečaćenog sporazuma o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i EU, koji će biti na snazi. (A do sporazuma može da potraje godinama).

EU se opire ovoj ideji zato što, po definiciji, sve ovo ne može da se primeni na celu Veliku Britaniju, već samo na Severnu Irsku. Šef pregovaračke grupe EU Majkl Barnijer izjasnio se protiv ovog rešenja već u junu i zvaničnici Unije insistiraju da se pozicija ne menja. Ako olakšice budu učinjene Britaniji, tražiće ih i sve ostale članice.

Foto: Profimedia

Moguće rešenje: Dve zaštitne mreže. Jedna u Severnoj Irskoj, koja će ispunjavati zahteve EU, druga za Veliku Britaniju do dogovora, pod uslovom da je nikada ne upotrebi.

2. Granični most sa ograničenim rokom trajanja

Protivnik: EU i poslanici Bregzita

Bregzitovci neće tolerisati de facto carinsku uniju dugo vremena, naročito jer će to ograničavati manevarski prostor Velike Britanije za slobodnu trgovinu sa zemljama izvan EU. Bregzitovci traže da takvo stanje traje najkasnije do izbora 2022. godine. Mada, ima i onih koji se ovakvom rešenju opiru bez obzira na rok trajanja.

Pošto dokument iz juna nije odredio tačno vreme Privremenog carinskog aranžmana, očekuje se da nova infrastruktura za eventualni carinski odnos sa EU bude gotova do decembra 2021. godine.

Foto: Profimedia

Moguće rešenje: Ograničenje sa opcijom da se produži, ako se carinske veze ne uspostave.

3. Granične provere

Protivnik: Demokrate iz Severne Irske

Drugi element dogovora jeste da London prihvati da se Severna Irska pridržava nekih propisa EU u oblastima agrikulture i prehrane, kako bi izbegla granice sa Republikom. To bi značilo da je Velika Britanije voljna da prihvati neke dodatne provere – u ovom ekonomskom sektoru – dobara koje dolaze iz Severne Irske u ostatak Britanije.

Problem je što se konzervativna parlamentarna alijansa, Partija demokratske unije iz Severne Irske protivi svemu što izgleda kao ekonomska granica na Irskom moru.

Moguće rešenje: Dogovor iz decembra dozvoljava Severnoj Irskoj  samoregulativu, u okviru EU standardna posle Bregzita, ali uz saglasnot Belfasta.

4. Buduća veza – Strateški plan Tereze Mej

Protivnik: EU, poslanici Bregzita i Radnička partija

Nezavisno od ugovora o povlačenju i pitanja pozicije Severne Irske, tu je problematika kako će budući odnosu EU i Britanije izgledati. Na to se fokusira Tereza Mej. Ipak, na njenu žalost, EU još ne pokazuje znake popustljivosti. Predlog Velike Britanije je jedno tržište dobara i da postoji olakšani carisnki aranžman. Odbornici Mejove odbacuju predlog, jer drži Veliku Britaniju čvrsto vezanu za EU. Radnici, sa druge strane, odbacili su sve što ne uključuje stalnu carinsku uniju sa EU.

Moguće rešenje: Izmisliti buduće odnose i nadu.

Foto: Wikipedia

5. Slepi Bregzit

Protivnik: Bregzitovci, Tori Remejners, Radnička partija i Tereza Mej

Usled nemogućnosti dogovora i preuzimanja nekih drugih EU modela (Norveške ili Kanade) raste verovatnoća "slepog Bregzita".

EU diplomate očekuju da predlog Unije za političku deklaraciju ne bude više od "obeleženog naslova" i nekih 10, 20 stranica.

Problem leži u tome što su radnici, konzervativci za EU i konzervativci za Bregzit naveli da neće glasati za nešto što nije precizirani budući odnos. Premijerka se slaže.

Moguće rešenje: Nadati se namigivanju.