Komšić: Za mene je Kosovo nezavisna država; Dačić: Provocira, a nije ni stupio na dužnost

Tanjug

10. 10. 2018. u 20:50

Član Predsedništva BiH rekao da želi da se odnosi Srbije i Kosova reše na način da su to odnosi dve susedne i prijateljske države

Комшић: За мене је Косово независна држава; Дачић: Провоцира, а није ни ступио на дужност

Foto: Tanjug

Izabrani član Predsedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić izjavio je danas da je za njega Kosovo nezavisna država, ali da je sa Miloradom Dodikom u Predsedništvu malo verovatno da BiH promeni promeni odluku o Kosovu.

Pročitajte još:Hrvatska zabrinuta zbog izbora Komšića, ali i Dodika

"Nemam dilemu da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate da je to moje mišljenje... Rekao sam da je Kosovo nezavisna država i da bi BiH bilo pametno da to uradi, ali sa Miloradom Dodikom u Predsedništvu ja čisto sumnjam da ćemo doći do te odluke, ali ne krijem svoj stav", rekao je Komšić.

Dodaje da želi da se odnosi Srbije i Kosova reše na način da su to odnosi dve susedne i prijateljske države.

Kada je reč o situaciju u BiH, on smatra da nije na pomolu dugotrajna ustavna i politička kriza kako mnogi predviđaju.

Pročitajte još:STRUČNjAK ZA BALKAN: Neće biti dramatičnih promena u BiH, nema saglasnosti za pravljenje funkcionalne države

“Mislim da nije, barem ja ne vidim nikakav razlog za nju, ni institucionalni ni politički, osim ako neko želi zaista da izaziva tu krizu. Ali onda to pitanje treba uputiti onome ko to želi. Rezultati izbora su takvi kakvi su", rekao je on.

On je objasnio i da po Ustavu BiH ne postoje predstavnici naroda u Predsedništvu BiH.

“Po našem Ustavu postoje pripadnici naroda u Predsedništvu BiH. Dakle nema takvog legitimiteta. Legitimitet se po našem Ustavu ne izvodi iz naroda kao kolektiviteta nego se izvodi iz građana. Dakle ta priča o legitimitetu je potpuno besmislena. HDZ je pokušava plasirati na način da potpuno odvoji ljude u ovoj zemlji. To nece proći", kaže on.

Podseća da je već dva puta bio član Predsedništva i da je sa Nebojšom Radmanovićem, iz Dodikove stranke, "solidno sarađivao".

"Kako će se Milorad Dodik ponašati ne znam, ali mu je pametnije da se ponaša racionalno, jer u Predsedništvu je način donošenja odluka takav da ako se krene sa blokadama i provociranjem obično vam se to obije o glavu na način da onda ne možete dobiti ono do čega je vama stalo", rekao je Komšić.

Prema njegovim rečima, granice BiH ne treba menjati, dirati i razmenjivati teritorije jer se time stvara opasan presedan.

“Granice BiH su utvrđene, one se znaju i potvrđene su i nalogom tzv. Badinterove komisije i mislim da jednostavno BiH mora insistirati na nepromenjivosti tih granica”, naveo je Komšić, a upitan da li se takav stav odnosi i na Srbiju i Kosovo rekao je da “ne može da govori u ime Srbije i Kosova”, prenosi B92.

Kako kaže, mnogi to pitanje mogu da vežu sa BiH, ali im "neće biti dopušteno da to vežu za BiH".

"To nema veze sa BiH. Šta će Srbija i Kosovo uraditi je njihova stvar i bilo bi vrlo nepristojno i prelazilo bi granice uobičajenog diplomatskog ponašanja mešati se u to", navodi on.

DAČIĆ: KOMŠIĆ VEĆ PROVOCIRA

Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo i ako članovi Predsedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose i da će izazvati recipročnu reakciju, rekao je večeras šef diplomatije Ivica Dačić na izjavu Željka Komšića da je za njega Kosovo nezavisna država.

“Novoizabrani hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić još nije ni stupio na dužnost, a već se potrudio da provocira Srbiju svojom izjavom da smatra da je Kosovo nezavisna država. I ja lično smatram da Republika Srpska može da bude nezavisna država kad to može i Kosovo, ali Srbija ima zvaničnu spoljnu politiku po kojoj priznaje teritorijalni integritet BiH", rekao je Dačić za Tanjug.

Kako je dodao, Komšić bi morao da zna da je on sada na čelu BiH, u kolektivnom organu i da je spoljna politika te države samo ono što je odluka Predsedništva.

"BiH nije priznala Kosovo i ako članovi Predsedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose, kao i da će izazvati našu recipročnu reakciju. Umesto toga, bolje je da se okrenemo saradnji i zajedničkoj budućnosti", zaključio je Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (79)

баунти

10.10.2018. 21:03

И за мене је Република Српска! Али ко тебе пита, а и мене? Мада, ја и даље мислим да ћу бити у праву прије него ти... :)

баунти

10.10.2018. 21:03

И за мене је Република Српска! Али ко тебе пита, а и мене? Мада, ја и даље мислим да ћу бити у праву прије него ти... :)

Simon

10.10.2018. 21:06

Od vas ništa drugo ne može se očekivati,, vi ste samo hrvati,, a znamo dobro šta vam je cilj,, da Srba nestane,,

Мартиновић Бернард

10.10.2018. 21:08

Ко тебе шта пита? То си једноставно нико и ништа

Bonaparta

10.10.2018. 21:10

Za nas je REPUBLIKA SRPSKA NEZAVISNA DRZAVA pa to ne potenciramo, ali ne znaci da necemo. Uskoro ce i Hrvati u Hercegovini traziti svoju drzavu, a ti ces u predsednistvu da zastupas samog sebe. Na zalost nema goreg Srbina od Srbina koji bi da bude veci katolik od Pape i proda veru za veceru.

Nenad

10.10.2018. 21:11

Vodi ti računa da Republika Srpska skoro ne bude nezavisna. Kosovo nije tvoja briga.

Zoran Bgd

10.10.2018. 21:11

To ti je rekao visoki predstavnik tvoje nezavisne države?? Šta ćeš Hrvati vekovima sanjaju nezavisnost,a ne znaju ni šta to podrazumeva, ali ajde da bar izgovore

Sinisa Draskovic

10.10.2018. 21:13

Za Srpski narod i Republika Srpska je nezavisna Drzava ali pored ovakvih kao sto je Komsic,koji to osporavaju ce se obiti od njegovu glavu kao i od sve njemu slicne.

Hisar 008

10.10.2018. 21:16

Ne čitaš dovoljno Ž.K.,npr.rezolucija UN Br.1244 o našoj pokrajini ili Dejtonski.

Miroslav

10.10.2018. 21:21

"Kosovo je nezavisno..." , pa na kraju "Ne mešam se u pitanje Srbije i Kosova..." Ta igra sa Dodikom neće moći.

Miki - Zg

10.10.2018. 21:23

Vidite kvazi političar Ž.Komšić bi dijelio Srbiju pa bi priznao AP KiM kao državu Kosovo .Ovaj taliban jedino što ima poveznicu sa Hrvatima, što nosi geler u svom tijelu od HVO kada se borio na strani muslimana !

Урбани Опанак

10.10.2018. 21:28

БиХ ће се распасти као мехур од сапунице. Рекао бих да су Хрвати угрожени и од Комшића, баш због тога настаће галама која ће допринети мирном раздруиживању. Комишић и Изетбеговић чине највећу услугу Србима својим деструктивним ставовима по саму БиХ, баш зато што им скоро све смета што долази са српске стрне. Косово и Метохија ће ускоро бити наше и велики је знак питања да ли ће уопште бити аутономија или само регија у оквиру Србије. То време полако долази, за око две године, максимално.

tamnavac

10.10.2018. 21:39

Komšić: Za mene je Kosovo nezavisna država@,gledali mu u solju na bas carsiji,zna covek sta prica ponekad...

Размишљање

10.10.2018. 21:54

За нас си ти небитан, као и твоје мишљење

dragan

10.10.2018. 22:02

za mene je srpska krajina starija i priznatija drzava bila od prije postanka croacije,nije nikada bila drzava,stvorena za stolom ndh

Vaske

10.10.2018. 22:05

NEBITAN LIK, uzgred jel su Republika srpska i Republika srpska krajina nezavisne države ?

Мићо

10.10.2018. 22:12

и РС је за мене независна држава.........гдине Комшић

ACO

10.10.2018. 22:12

I Republika SRpska je za nas NEZAVISNA DRZAVA.Uskoro ce i hrvati da proglase nezavisnu Herceg Bosnu.

Serbian Republic

10.10.2018. 22:12

Ma da,kad je BiH u pitanju Badinterova komisija,a kad je Kosovo u pitanju nigdje nikakve komisije...Baš je pametan ovaj Komšić.Koji god Srbin da bude u predsjedništvu neće glasati za priznanje dal’Dodik dal’ Ivanović...dal’Marko Kraljević

Dragan

10.10.2018. 22:15

Majka Srpkinja -otac Hrvat-zena Bosnjakinja- on izgleda Šiptari ...ako...demokratija je to ....

Слобода Србији и целој србадији!

10.10.2018. 22:17

А ко си па ти ујкане, и кога сем алијиних полудивљих талибана и МекКрмкову тачно представљаш? Своју жену? Само можете да посматрате и плачете док Миле Ронхил, цепа пред вашим очима мртву БИХ, ко некад ваш ујкан Месић бившу СФРЈ, и успоставља суверену и независну Републику Српску!

Драган Р

10.10.2018. 22:26

Мука ми је више од од белосветског и олоша из окружења, а пре свега од нас самих, јер смо дозволили да нас исмевају и понижавају и они који не могу воду да нам носе. Границе свих република бивше СФРЈ је утврдила Бадинтерова комисија а потврдиле УН пријемом у чланство свих у тим, утврђеним границама. Стога постоји само један једини, разуман одговор за све у окружењу, а нарочито за Хрвате и муслиманиме. Или су границе свих република непромењљиве или све могу (а неке и морају) да се мењају.

Миро Марковић

10.10.2018. 22:31

Госпар Комшићу, за мене је Курвтска вештачка комунистичка творевина и као таква нема никакву будућност, јер је незаконито установљена од стране комунистичкоg АВНОЈ-а на отетим историјски потрвђено србским просторима. Нажалост, мене и тебе нико не пита шта ми мислимо о томе. Ћераћемо се ми још, када наше време дође.

Rade

10.10.2018. 22:36

Rece Komsic i osta ziv. Kada glup covek nista pametno ne zna da kaze onda lupi nesto da bi se cuo i njegov glas!

pametno

10.10.2018. 22:53

@Jovan - Tako to biva kad se rodis u mesovitom braku. Sva deca iz mesovitih brakova na kraju postanu veci nacionalisti od 12oba roditelja, greh i sramota.

Anja

10.10.2018. 23:13

Gospodina Komsica "zulja " to, sto je gospodin Cepurin, ambasador Rusije u Srbiji, rekao, da su Krim i Kosovo isto, tj;da Krim pripada Rusiji, a Kosovo Srbiji, sto je apsolutno tacno.

borislav

10.10.2018. 23:13

Kada čovjek pročita komentare - posebno o nacionalno mješovitim brakovima, može lako zaključiti kakvo je ,,stanje nacije". Bolest je na vrhuncu. Koliko je svjetski poznatih Srba oženjeno ženom druge nacionalnosti i koliko su im ,,bolesna djeca"? A, da pročitate šta vam je čovjek citirao Ustav, u kojem ne stoje nacionalni torovi, nego nešto drugo, što se ne uklapa u vaš ,,torovski mozak"??!

zaliv.net

10.10.2018. 23:47

@borislav - A mozes li ti shvatiti koliko je bolestan ovaj Komsic i ovi koji ga u BIH podrzavaju? Prst u oko i Srbima i Hrvatima a hoce normalnu drzavu!? Tamo su zdravi u pm! Dosta bre vise sa poturicama koje samo zanovetaju i idu okolo i misle da su neko i nesto, dosta bre!

ACO

11.10.2018. 01:39

@borislav - Borislav se pise sa velikim pocetnim slovom. Prvo to nauci pa pametuj.

Zoran Petrović

10.10.2018. 23:21

Ja bi se kao drzavljanin te BiH drzave osecao kao da se sprdaju sa nama.. Jer gledajuči i procenjujuči najrealnije , kakva je to država gde postoje 3 razlicita naroda sa 3 razlicitim ciljevima.. Hrvati iz Herceg Bosne zele spajanje sa Hrvatskom , a Srbi iz RS spajanje sa Srbijom.. Muslimani bi da oni odu kao narod a da im ostave teritoriju. Dragi muslimani , mislim da je vaša drzava neka velika sprdnja i da to veze nema sa državom .

zaliv.net

10.10.2018. 23:43

@Zoran Petrović - BIH je "ona stvar" na biciklu od drzave, bicikl (RS) ce za Beograd a poturicama i hrvatima eto "one stvari" pa neka je mlate ali da ne preteruju jer mogu i bez nje da ostanu!

Goran Todić

10.10.2018. 23:26

Odgovor Borislavu Odavno nisam pročitao da neko napiše ovoliko složenih rečenica a da ne kaže ništa.

Goran Todić

10.10.2018. 23:31

Naravno da tako misli. Kao prvo on je dobio glasove druge nacije a kao drugo izdao je svoj sopstveni narod i unutar Bosne ali i preko granice. Sta drugo očekivati od takvih kao što je on?

vili

11.10.2018. 00:59

@Goran Todić - G-din Komsic je gradsko dijete bez malogrsdjanskih manira.Majka mu je Srpkinja otac Hrvat a supruga Bosanka islamske vjeroispovijedi.Drugim rijecima G-din Komsic je olicenje Bosanca koji nema bogatstva zivi u stanu I vozi polovan ,,sporet''.Moze svakome reci sta mu je na dusi bez ikakvog ustezanja.Da su svi politicari kao on mi o ovakvim stvarima nebi ni diskutovali.

БОКИ

10.10.2018. 23:59

A,што се тиче бирачког права у БиХ, могу сви да гласају. Што се не би могло рећи за Србију. Зато Шиптари гласају у својој држави. Тачка.

Citiram

11.10.2018. 00:02

''Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati''. - Ivo Andrić

Strucnjakowsky

11.10.2018. 00:36

Granice Bosne se nesmeju dirati a Srbije moze,vecih livemera ne vide moje oci.A i hrvat sta ces,nije on birao sta ce biti.

Bane Bansika

11.10.2018. 03:16

I za Srbe je Repuublika Srpska i okupirana RSK od strane Hrvatske isto nezavisne drzave.

Ujedinjenje

12.10.2018. 10:34

@ljuba - Tako moraju da pričaju svi srpski političari. Interes naroda je na prvom mestu, a ne teritorije bez Srba.

crni Djordje

11.10.2018. 14:19

Tipicno za Muslimane,jednom neprijatelj uvek neprijatelj!Ako je Komsic zastupnik Hrvata i Hrvat,pa oni su medju prvima priznali Kosovo!Ako je Musliman,e to mora da saceka kada BiH bude cisto Muslimanska drzava pa ima pravo da sami odlucuju o drzavnim pravima!Ovo je samo provokacija izgubljenog slucaja!

Stav saradnika

12.10.2018. 10:32

Komšić i svi Hrvati tako misle, jer su Kosovo priznali i SAD, Nemačka i sve države sa kojima Hrvatska sarađuje !