Fudbal

"Zmajevi" ipak bez Kolašinca na Tursku i Sjevernu Irsku

"Zmajevi" ipak bez Kolašinca na Tursku i Sjevernu Irsku
Foto: Ilustracija | "Zmajevi" ipak bez Kolašinca na Tursku i Sjevernu Irsku

Sead Kolašinac ipak neće biti u konkurenciji za predstojeću prijateljsku utakmicu reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv Turske, odnosno Sjeverne Irske u trećem kolu UEFA Lige nacija.

Odbrambeni igrač Arsenala i bh. reprezentacije propustiće pripreme koje su u ponedjeljak počele na Ilidži. Selektor Robert Prosinečki naknadni poziv mu je uputio nakon što je zbog povrede dolazak morao otkazati fudbaler Hofenhajma Ermin Bičakčić. Međutim, iz londonskog kluba poslali su molbu da njihov defanzivac bude pošteđen jer se tek nedavno oporavio od teške povrede.

"Bez obzira što bi nam prisustvo Kolašinca i te kako značilo u ove dvije utakmice, posebno u onoj na 'Grbavici' sa Sjevernom Irskom, stručni štab reprezentacije BiH dozvolio mu je da propusti ovo okupljanje. Mi smo ga izostavili i sa prvobitnog spiska jer smo htjeli da bude sa svojom ekipom, da dođe u formu i standardnih 11", rekao je Prosinečki.

"Zmajevi" su trenutno lideri u grupi 3 Lige B UEFA Lige nacija. U septembru su ostvarili dvije pobjede u gostima kod Sjeverne Irske 2:1 i kod kuće s Austrijom 1:0. Međutim, ocjena mnogih je da i pored punog plijena igra nije bila uvjerljiva.

"Sasvim sigurno da je moglo i može bolje. Zato ćemo moji suradnici, igrači i ja analizirati te stvari koje nisu bile najbolje u Sjevernoj Irskoj. Neke smo popravili već protiv Austrije", dodao je Prosinečki.

Upravo će utakmica u Rizeu u četvrtak protiv Turske biti prilika da se dodatno poboljšaju određeni segmenti igre. Ekipa će danas letom iz Sarajeva preko Trabzona otputovati na odredište, gdje će večeras odraditi i trening. Juče su u Trening kampu FK Sarajevo u Butmiru odradili drugi trening u sklopu ovog okupljanja.

"Mi ćemo probati da budemo kompaktni i čvrsti. To je ono čemu težimo. Dokazali smo da ova ekipa ima potencijala. Treba da budu svi za jednog i mislim da tako reprezentacija BiH može igrati protiv svake ekipe na svijetu, ne samo protiv Turske, Sjeverne Irske, Austrije... To treba da bude model i za kvalifikacije za Euro koje počinju naredne godine", smatra Prosinečki.

Utakmica Turska - BiH igra se u četvrtak, s početkom u 19.30. Povratak ekipe u Sarajevo je u petak. Susret BiH - Sjeverna Irska na "Grbavici" igra se u ponedjeljak u 20.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije