');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

GUGL SE POVUKAO "Nećemo se nadmetati u trci za sklapanje ugovora sa Pentagonom"

Gugl se povukao iz nadmetanja za sklapanje ugovora sa Pentagonom u vrednosti od deset milijardi dolara jer, kako je saopšteno, nove etičke smernice kompanije nisu u skladu sa projektom.

gugl kina Foto: Profimedia
gugl kina

Gugl, Amazon, IBM, Majkrosoft i Orakl su učestvovali u trci za ugovor poznatiji pod skraćenicom JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), koji podrazumeva obezbeđivanje klaud infrastrukture Pentagonu, što bi Ministarstvu odbrane SAD-a omogućilo da objedini svoje centre podataka.

Potencijalni ponuđači imaju rok do 12. oktobra da dostave predloge, ali Gugl je potvrdio da je odustao od procesa, jer je taj projekat u suprotnosti sa novim principima kompanije o veštačkoj inteligenciji.

Foto: Wikimedia / RAS Srbija

Projekat JEDI podrazumeva prebacivanje ogromne količine internih podataka Pentagona na "klaud" sistem, prenosi CNBC.

"Dok radimo na tome da podržimo američku vladu sa našim 'oblakom' u mnogim oblastima, nećemo se nadmetati za ugovor JEDI jer nismo sigurni da će biti u skladu sa našim principima o korišćenju veštačke inteligencije", izjavio je portparol Gugla.

Odluka o izlasku iz nadmetanja usledila je nakon što je više od 4.000 hiljade Guglovih radnika protestovalo u aprilu zahtevajući od kompanije da prekine učešće u jednom drugom projektu američke vlade i da obeća da "nikada neće konstruisati ratnu tehnologiju". Neki zaposleni su čak dali otkaze u znak protesta.

Gugl, međutim, nije jedina tehnološka kompanija koja sarađuje sa američkom vojskom, budući da Amazon obezbeđuje Ministarstvu odbrane tehnologiju za prepoznavanje lica, a Majkrosoft nudi usluge "klauda" vojsci i odbrambenim agencijama.