Linkovi

Istraživanje: 77 odsto LGBT krije svoju orijentaciju na poslu


Zastava LGBT zajednice i zastava Republike Srbije u centru Beograda (Foto: Glas Amerike)
Zastava LGBT zajednice i zastava Republike Srbije u centru Beograda (Foto: Glas Amerike)

Istraživanje o položaju pripadnika LGBT populacije na radu i pri zapošljavanju pokazalo je da 92,6 odsto ispitanika smatra da Srbija nema dobre mehanizme za zaštitu od diskriminacije na radnom mestu, kao i da 77 odsto ispitanika krije svoju seksualnu orijentaciju na poslu.

Osim toga, veliki broj ispitanika smatra da su bili diskriminisani na radnom mestu, rezultati su istraživanja koje su sproveli Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, u saradnju sa Gej lezbejskim info centrom i XY Spektrom.

Rezultati istraživanja pokazali su i "druge obeshrabrujuće podatke” - da 38 odsto ispitanika smatra da su bili diskriminisani na radnom mestu u prethodnih pet godina, da je 46 odsto njih doživelo verbalno nasilje, 19 odsto je doživelo da im se preti otkazom, navodi se u saopštenju Gej lezbijskog info centara.

Od ukupnog broja ispitanika, njih 18 odsto je doživelo pretnje fizičkim nasiljem, 9 odsto je doživelo fizičko nasilje, dok je 15 odsto doživelo seksualno uznemiravanje zbog stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije.

Nova etapa u borbe za dostojanstvo i prava građana

Faktori koji najviše utiču na zaposlene LGBT osobe su, pre svega, vrsta posla i pozicije koje imaju, korporativna kultura i vrsta vlasništva, postojanje i kvalitet mehanizama zaštite na radu, između ostalog.

Rezultati istraživanja su predstavljeni u prisustvu 36 predstavnika velikih biznisa, koji su aktivni u Srbiji i koji zapošljavaju oko 40.000 ljudi, a među kojima su Microsoft, IKEA, IBM, NIS i drugi. S njima je otvoren dijalog, te su otpočeti pregovori o preduzimanju konkretnih mera na nivou biznisa, koji bi pružili podršku te pomogli integraciju LGBT građana u tržište rada.

Kroz ovaj projekat stvoreni su osnovi za dalju stimulaciju i podršku biznisima da uzmu veće učešće u ostvarivanju ljudskih prava građana i otpočinje nova etapa borbe za dostojanstvo i prava građana, koja je svojstvena vodećim ekonomijama sveta, te je u direktnoj vezi za ukupnim napretkom, navodi se u saopštenju.

Anketa je sprovedena u okviru projekta "Dostojanstvo rada" koji je podržano od strane ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu sa ciljem da se prikupe relevantni podaci kako za institucije tako i biznise te da se na osnovu njih formiraju mere koje bi pomogle integraciju i bolje ostvarivanje radnih prava LGBT građana, saopštio je Gej lezbijski info centar.

XS
SM
MD
LG