Najnovije vesti
Vesti Društvo
Joksimović sa Fabricijem o programiranju i sprovođenju IPA projekata u Srbiji

Joksimović sa Fabricijem o programiranju i sprovođenju IPA projekata u Srbiji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je, u razgovoru sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem, predstavila prioritete Srbije u procesu evropskih integracija.

Jadranka Joksimović, ministarka Foto: Ministarstvo za evropske integracije Srbije / Promo
Jadranka Joksimović, ministarka

Tema razgovara sa predstavnicima Delegacije Evropske unije bila su dosadašnja iskustva u programiranju IPA fondova EU, za koja su zaduženi ministar Jadranka Jokimsović i Ministarstvo za ervropske integarcije.

Evropska komisija i Delegacija EU u Srbiji, kako je saopšteno, pohvalili su način programiranja IPA fondova i posvećenost Ministarstva za evropske integracije tom zahtevnom procesu. Sagovornici su razgovarali i o izazovima u implementaciji programiranih sredstava, gde su podvukli neophodnost jačanja kapaciteta i jedinica u svim ministarstvima, ali i u jedinicama lokalne samopuprave. Srbiji je, u finansijskoj perspektivi IPA 2 od 2014 do 2020, na raspolaganju oko 1,5 milijardi evra bespovratne pomoći.

Oblasti u kojima je do sada najveći broj projekta pripremljen su vladavina prava, infrastruktura, energetika, zaštita životne sredine, lokalni ekonomski razvoj i mala i srednja preduzeća, kao i socijalna komponenta, biće u fokusu i narednih ciklusa programiranja.

Građani Srbije prepoznaju EU kao najvećeg donatora bespovratnih sredstava, kao i da su države EU najveći investitori u Srbiji.