Najnovije vesti
Sudbine
ULICA U ŠAPCU OD DANAS NOSI NJEGOVO IME Ognjen Amidžić 27 godina posle smrti i dalje ne zna ko mu je ubio oca

ULICA U ŠAPCU OD DANAS NOSI NJEGOVO IME Ognjen Amidžić 27 godina posle smrti i dalje ne zna ko mu je ubio oca

Novinar Zoran Amidžić, otac tv voditelja Ognjena Amidžića, mučki je ubijen zajedno sa još trojicom kolega 1991. godine dok su profesionalno obavljali svoj zadatak.

Ognjen Amidžić 3 Foto: Promo / Promo
Ognjen Amidžić 3
Foto: z. lončarević / RAS Srbija

Ekipa šabačkog dopisništva RTS-a Zoran Amidžić, Bora Petrović, Dejan Milićević i Sreten Ilić poslati su 9. oktobra 1991. godine na ratište na Baniju da naprave reportažu, ali su upali u zasedu na putu Petrinja-Glina. Njihov automobil je napadnut, sva četvorica su izgubila živote, a počinioci nikada nisu otkriveni.

Foto: Promo / Promo

Ognjenu i njegovoj porodici tragičnu vest su saopštila dva policajca, bez ikakvih detalja o pogibiji. Mediji su pisali da se tada niko od državnih organa nije se potrudio da ispita okolnosti pod kojima su novinari nastradali, pa je njihovo ubistvo ostalo nerazjašnjeno.

- I dalje se zvanično ne zna ko su počinioci tog ubistva. Trudio sam se da kroz život ne preuveličavam sopstvenu tugu. To je za mene bio jedan jeziv period, a i mnogi su tada gubili najmilije. Naučio sam da živim s tim - izjavio je ranije Ognjen Amidžić.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Samo osam dana posle ubistva podaci iz notesa koji je kobnog dana Zoran Amidžić nosio sa sobom, pojavili su se u hrvatskim medijima.

Tekst pod naslovom "Pucati na špijune bez zaustavljanja" pojavio se listu "Slobodni tjednik". Iz njega se jasno videlo da su korišćeni podaci iz beležnice i dokumenata koje je Amidžić imao kod sebe kada je ubijen.

Ni 27 godina posle svirepog ubistva, ne zna se ko su počinioci. U znak počasti, danas je jedna ulica u Šapcu dobila ime po nastradalim novinarima. Ovaj trenutak je Ognjen podelio na društvenim mrežama.