Biznis Privreda i finansije
Savet Fiskalnog saveta Vladi: Ukinite ZABRANU ZAPOŠLJAVANJA

Savet Fiskalnog saveta Vladi: Ukinite ZABRANU ZAPOŠLJAVANJA

Najznačajniji "savet" Fiskalnog saveta za Vladu Srbije u 2019. godini je da se vrati formula za utvrđivanje visine i godišnje indeksacije penzija koje je ukinuto izmenama i dopunama zakona o PIO.

Pavle Petrovic_281216_Ras foto Goran Srdanov 021 Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
Pavle Petrovic_281216_Ras foto Goran Srdanov 021

Kako smatra Savet, treba početi sa primenom novog sistema zarada, otkloniti uočene nedostatke i ukinuti štetnu zabranu zapošljavanja.

Savet ipak ističe i da je fiskalna kriza izbegnuta.

- Imamo suficit u budžetu drugu godinu zaredom, a javni dug se približava dozvoljenoj granici od 50 odsto BDP-a - napominju u Savetu.

Osnovna slabost nizak rast privrede

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ističe da je neophodno iskoristiti dodatnih 450 miliona evra iz budžeta upotrebiti za podsticanje privrednog rasta.

- Polovinu treba upotrebiti za rast javnih investicija, a drugi deo za smanjenje poreskog opterećenja na rad - kaze Petrović.

On ističe da penzije i plate ne treba povećavati više od šest do sedam odsto, u skladu sa rastom BDP-a i inflacijom.

- Nizak privredni rast u Srbiji je osnovna slabost. Ove godine biće veći, naša procena 4,4 odsto ali on je privremenog karaktera. Kada se sklone ovi privremeni efekti stvarni rast ove godine je 3,2 odsto i to treba porediti sa četiri odsto u centralnoj i istočnoj Evropi - navodi Petrović.

Vladimir Vučković
Foto: RAS Srbija
Vladimir Vučković

Nema viška zaposlenih

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković napomenuo je da je zabrana zapošljavanja već pet godina na snazi.

- Posledice ovakve odluke su rast privremeno-povremenih poslova i sličnih angažmana, kao i narušena struktura zaposlenosti. To znači da u nekim sektorima, a pre svega zdravstvu, Poreskoj upravi, ekologiji, pristupanje EU imamo hronične i nedopustive manjkove zaposlenih. Zato je neophodno uraditi analize i sistematizacije - rekao je Vučković i dodao da prema analizi Fiskalnog saveta Srbija nema previše ukupno zaposlenih u državnom sektoru.