Najnovije vesti
Vesti Politika
PREDSEDNIK SRBIJE U KAZAHSTANU Vučić: Zahvalnost zbog Kosova; Nazarbajev: Srbija leči rane, uz vas smo (VIDEO)

PREDSEDNIK SRBIJE U KAZAHSTANU Vučić: Zahvalnost zbog Kosova; Nazarbajev: Srbija leči rane, uz vas smo (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas dvodnevnu posetu Kazahstanu susretom sa predsednikom te države Nursultanom Nazarbajevim.

Vučić u Kazahstanu Foto: RAS Srbija
Vučić u Kazahstanu

Vučić je dočekan je, uz najviše državničke počasti u Predsedničkoj palati u Astani, uz intoniranje himne dve zemlje i počasnu gardu. Doček je propratio veliki broj domaćih i stranih medija.

Nakon ceremonije svečanog dočeka, predsednik Vučić sa svojim kazahstanskim kolegom Nazarbajevim započeo je sastanak u užem sastavu, nakon koga su se dva predsednika obratila medijima.

Foto: RAS Srbija

Predsednik Srbije predložio je danas predsedniku Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu da ta država u Beogradu otvori trgovinsko predstavništvo, a pozvao je i predsednika Kazahstana da poseti Srbiju.

- Nastavićemo da razvijamo odnose, mnogo toga očekujemo od poslovnog foruma danas i od saradnje naših vlada - rekao je Vučić posle sastanka sa Nazarbajevim, i dodao da se nada bližoj saradnji u mnogim oblastima.

Kako je kazao, veruje da je "mnogo toga pred nama". On je zahvalio Kazahstanu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Srbije istakao je, nakon razgovora sa predsednikom Kazahstana, da su odnosi dve zemlje odlični, ali da postoji dobra osnova i neiskorišćeni potencijal u trgovinskoj razmeni.

- „Razmotrili smo sva najvažnija pitanja vezana za našu političku i ekonomsku saradnju. Drago mi je što se ponovo nalazim u Astani, koja me svaki put zadivljuje. Nema takvog grada u centralnoj Aziji koji se modernizuje i menja kao Astana. Oduševljen sam uspesima koje dostiže Kazahstan zahvaljujući predsedniku Nazarbajevu i njegovoj viziji - rekao je on.

Izrazio je nadu da će predsednik Kazahstana uspeti da svoju zemlju do 2030. uvede među 30 najrazvijenih sveta. Kako je rekao, "naše veze su perspektivne i jako dobre i nadam se da će današnji susret doprineti daljem razvoju odnosa u svim sferama".

- Drago mi je da se politička saradnja nalazi na visokom nivou. Sarađujemo i na međunarodnoj sceni. Zahvaljujem na čvrstom stavu Kazahstana u vezi vitalnih interesa Srbije vezanim za pitanje KiM i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu - naglasio je on.

On se zahvalio predsedniku Nazarbajevu "za ono što čini na medjunarodnom nivou podrške, što čini u svim sferama društvenog života i veza koje zajednički gradimo".

Aleksandar Vučić i Nursultan Nazarbajev
Foto: I.M.J. / RAS Srbija
Aleksandar Vučić i Nursultan Nazarbajev

- Ovde je velika delegacija Srbije. Došli su da vide čudo koje ste napravili ovde. Ovo što ste napravili u Astani je pravo čudo. Pored šest ministara tu su i dva gradonačelnika, Beograda i Novog Sada, koji mogu da nauče mnogo toga od vas i prenesu u našu zemlju“ - rekao je Vučić.

On je istakao da mnogo toga očekuje od poslovnog foruma, kao i saradnje naših vlada i minitarstava.

- „Postigli smo prve rezultate u poljoprivrednoj i vojno-tehničkoj sradanji, nadamo se da ćemo ih imati i u u oblasti trgovine i građevinarstva. Hvala na poštovanju koje pokazjete prema Sbriji i uvek možete u svakom trenutku očekivati isto prema vašoj zemlji. Očkujemo vas uskoro u našoj zemji. Iskoristićemo ovu priliku za što više sastanaka i uspostavljanja kontakata između minstara i poslovnih ljudi, i to će doneti isključivo dobrobit oba naroda. Mi ćemo pdoržavati Kazahstan na međunarodnom nivou, i uvereni smo da će Kazahstan uvek da nas podržava - rekao je on.

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev rekao je danas da je dvadeseti vek bio težak za Srbiju, koja nastoji da "zaleči rane" iz tog perioda, i poručio da će njegova zemlja biti uz nas u savladavanju svih teškoća.

- Dvadeseti vek nije bio lak za Srbiju, bio je težak, mi to znamo. I danas nije zarasla ta rana. Zemlja pokušava da zaleči tu ranu. Mi smo sigurni da će Srbija savladati teškoće. Bićemo uz vas i želimo vam uspeh - rekao je Nazarbajev.

On je naveo da je sa srpskim predsednikom razmotrio i međunarodnu situaciju u Evropi i u regionu Kazahsatana, i da su razmenili mišljenja. Nazarbajev je istakao da je siguran da će poseta srpske delegacije dati novi podstrek odnosima dve zemlje i jačanju prijateljstva.

Foto: RAS Srbija

Nazarbajev je istakao da je siguran da će poseta srpske delegacije dati novi podstrek odnosima dve zemlje i jačanju prijateljstva. Rekao je i da je Srbija važan perspektivan partner Kazahstana u jugoistočnoj Evropi, i zahvalio Vučiću što se odazvao pozivu da dođe u zvaničnu posetu, i rekao da je današnji sastanak bio plodonosan.

Ukazao je da su razmotreni detalji o saradnji u različitim oblastima, a posebna pažnja je posvećena trgovinsko ekonomskom partnerstvu. Dogovoreno je produbljivanje saradnje dve zemlje, naglasio je Nazarbajev, ističući da Kazahstan pridaje posebnu pažnju Srbiji koja podržava sve inicijative Kazahstana na međuanrdonom nivou.

- Smatramo Srbiju veoma bliskom“. Kazahstan je spreman da proširi asortiman koji se isporučuje Srbiji, ali i da ima mnogo toga što Kazahstan nema i što može da uveze iz Srbije - rekao je kazahstanski predsednik, i izrazio zainteresovanost Kazahstana da igradi infrastrukturu između Azije i Evrope, i najavio nastavak ekspertskih razgovora kada je reč o slobodnoj trgovini Evroazijske unije.

Foto: I.M.J. / RAS Srbija

Izrazio zahvalnost Vučiću za odluku da učestvuje sutra u zasedanju svetskih verskih lidera.

- Poseta Vučića Kazahstanu i delegacije koja došla u velikom broju daće novi podsticaj srpsko-kazahstanskim odnosima za dobrobit i prosperitet dva naroda i države - istakao je Nazarbajev.

Nakon zajedničkog sastanka, dvojica predsednika su razmenila i odlikovanja. Predsednik Nazarbajev dodelio je šefu srpske države odlikovanje - Orden prijateljstva prvog reda Republike Kazahstan. Takođe, Vučić je dodelio orden Republike Srbije na velikoj ogrlici predsedniku Kazahstana.

Vučić na Univerzitetu "Gumiljov"
Foto: I.M.J. / RAS Srbija
Vučić na Univerzitetu "Gumiljov"

Predsednik Srbije danas je posetio i Evroazijski univerzitet "Gumiljov", gde mu je dodeljena titula počasnog profesora. Ovom prilikom, on je obišao i univerzitetski muzej, upisao se u knjigu utisaka, a potom se u punom amfiteatru obratio studentima.

- „Sproveli smo teške reforme, fiskalnu konsolidaciju. Danas mogu reći da je Srbija na dobrom putu. Uspeli smo da stvorimo suficit u budžetu treću godinu zaredom, a nemamo gas ni naftu. Šampioni smo u privlačenju dirketnih stranih investicija. Mislim da smo u ovoj godini treća zemlja u Evropi po privrednom rastu - preneo je on studentima.

Rekao je da je ono što Srbiju opterećuje situacija u regionu, i naveo da imam problema sa Prištinom, tačnije oko pitanja Kosova i Metohije.

„- To je jedan od razloga što smo zahvalni Kazahstanu, jer je to zemlja koja u potpunosti poštuje teritrijalni integritet i suverenitet Srbije, koja smatra da treba sve sporove rešavati u UN“ - naglasio je Vučić.

Foto: I.M.J. / RAS Srbija

Kazao je da Srbija nastoji da taj problem reši kroz dijalog, pokušavajući da razume potrebe druge strane, da vidi da li će biti moguće da se nađe kompromisno rešenje.

- „Međutim, za tango je potrebno dvoje... Ipak, uvek je bolje pregovarati deset godina sa nekim, nego ratovati. „Mogu da vam garantujem da ćemo uložiti sve napore da sačuvamo mir. To je jedini način da osiguramo razvoj u regionu“ - naglasio je on.

Vučić je kazao da dolazi iz najveće zemlje Zapadnog Balkana, mada mala po teritoriji u poređenju sa Kazahstanom.

- „Mislim da smo važna zemlja, neki bi rekli odlično pozicionirana, a neki da nismo baš srećni zbog tog geografskog položaja. Zbog toga je naša zemlja učestvovala u mnogim ratovima, i uvek se borila za svoju slobodu i platila veliku cenu za to - istakao je srpski predsednik.

Foto: I.M.J. / RAS Srbija

Kazao je i da je impresioniran Kazahstanom kako vodi suverenu i nezavisnu politiku, što i on čini, ukazujući i da je to "jedan od razloga što cenimo Kazahstan toliko i što imamo toliko postovanje od predsednika Nursultana Nazarbajeva".

- „Jutros sam imao priliku da razgovaram o važnim pitanjima sa predsednikom Kazahstana i naučio sam mnogo o njegovim vidjenjima politike, kao i situacije u svetu. Situacija u svetu je kompleksnija i komplikovanija nego ikada. Imamo multipolarni svet, u kome postoji stotine interesa, koji su u sukobu jedni s drugima. Teško je predskazati, kao što je juče rekao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, šta će budućnost doneti - podvukao je on.

Foto: I.M.J. / RAS Srbija

Kaže i da je Srbija na putu ka EU, kao i da je jedina zemlja u Evropi koja nikada nije uvela sankcije protiv Rusije.

- To je bio jedan od naših načina da pokažemo koliko smo nezavisni i odgovorni. I dalje smo u istoj poziciji čuvanja tradicionalnih prijateljstava sa Rusijom, Kinom i drugima na istoku, a ujedno težimo ka što bržem članstvu u EU. To nije lako, i možete sigurno pretpostaviti koliko pritisaka smo izloženi - naglasio je Vučić.

Foto: I.M.J. / RAS Srbija

Govoreći o EU ukazao je da predstoje izbori za Evropski parlament, koji će voditi ka stanju u kojem će biti potrebna šira koalicija, što znači i mnogo interesa, što će slabiti EU. Podsetio je i na aktuelne odnose SAD i Rusije, kao i na sukobljavanje regionalnih sila.

- „Sve to nas vodi ka odredjenim nestabilnostima u sveu. Zato će uloga malih zemalja biti sve važnija. Na kraju će morati racionalnost da pobedi, jer će ljudi shvatiti koliko nam je važan mir“ - dodao je on, i izrazio nadu da će to razumeti i velike sile.

U holu Univerziteta, nakon predavanja, otkrivena je tabla sa imenom Aleksandra Vučića kao počasnog profesora, na zidu na kojem se nalaze imena mnogih važnih svetskih ličnosti, takođe sa zvanjima profesora tog univerziteta.

Aleksandar Vučić i Bakitdžan Sagintajev
Foto: I.M.J. / RAS Srbija
Aleksandar Vučić i Bakitdžan Sagintajev

Predsednik Srbije i premijer Kazahastana Bakitdžan Sagintajev položili su danas u Astani kapsulu za projekat izgradnje stambenog kompleksa BK Tesla park. Oni su obišli su mesto na kome će se izgraditi moderan stambeni kompleks, koji će nositi ime jednog od najznamenitijih Srba.

Vučić i Sagintajev inače, zajedno učestvuju na Poslovnom forumu u glavnom gradu Kazahstana.

Vučić je na ovom skupu pozvao kazahstanske biznismene da dođu i ulažu u Srbiju, i ukazao da postoji još mnogo prostora za saradnju u oblasti trgovine. On je naveo da se trenutno zajedno sa Kazahstanom radi na manjem korigovanju sporazuma sa Evroazijskom unijom, kako bi omogućili bescarinski izvoz više proizvoda, između ostalih sira, živinskog mesa, cigareta.

- „Razgovarali smo i o manjoj kvoti izvoza automobila“ - dodao je on i izrazio uverenje da ćemo u budućnosti naći još više prostora za saradnju, pre svega u oblasti poljoprivrede, kao i vojne i vojno-tehničke saradnje.

Poslovni forum
Foto: I.M.J. / RAS Srbija
Poslovni forum

Predsednik Vučić je ukazao na sajber bezbednost i kosmičku tehnologiju, gde je Kazahstan ispred nas, ali gde Srbija može da da svoj doprinos. Pozvao je kazahstanske investitore da dođu i ulažu u našu zemlju, podsećajući da je Srbija na "Duing biznis" listi Svetske banke odmah iza Kazahstana, i da je u protekle tri godine napredovala za 50 mesta.

Rekao je da su svi koji su zainteresovani, dobrodošli da ulažu u našu zemlju, i pozvao da posebno razmotre mogućnosti u turizmu, ugostiteljstvu, uslugama, ali i svim drugim oblastima.

- „Daćemo bolje uslove od svih u regionu, a kada o tome govorim, govorim i o subvencijama - naglasio je on.

Osvrnuo se i na hotel "Ric Karlton" u kome se održava Poslovni forum, istakavši da ovakve hotele kazahstanski biznismeni imaju u Beču, Parizu, a da je vreme da dođu i u Srbiju.

Predsednik Vlade Kazahstana Bakidžan Sagintajev istakao je da su odnosi dve zemlje snažni a osnova toga su, kako je rekao, dobri lični odnosi predsednika Aleksandra Vučića i njegovog kazahstanskog kolege Nursultana Nazarbajeva.

- „Trgovinsko-ekonomska saradnja prošle godine nije u novcu jako velika, ali smo upravo razmotrili pravce za povećanje te saradnje. Postoje mogućnsoti, razumevanje i finansiranje kojima se mogu pokriti troškovi takve saradnje“ - objasnio je on.

Podsetio je da je Kazahstan u poslednje četiri godine sproveo 52 carinske i poreske reforme, kao i unapredilo podršku preduzetništvu. Sagintajev je istakao i da postoje brojni projekti u kojima bi poslovni ljudi iz Srbije mogli da učestvuju.

Ovo je inače treća zavnična poseta predsednika Srbije Kazahstanu, gde je prošli put boravio pred leto prošle godine povodom otvaranje Ekspo-a 2017.

Tokom posete srpske delegacije koju prevodi predsednik Vučić, a u kojoj se nalazi više minsitara i brojni privrednici, potpisano je i nekoliko sporazuma i memoranduma o saradnju dve zemlje.

Sporazum između vlada Kazahstana i Srbije o saradnji u borbi protiv kriminala potpisali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar spoljnih poslova Kazahstana Kairat Abdrahmanov.

Memorandum o uzajamnom razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Srbije i Ministarstva razvoja Kazahstana u oblasti politike mladih, potpisali su potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, kao i kazahstanski ministar društvenog razvoja Darhan Kaletajev.

Memorandum o saradnji i razmeni iskustava u oblasti građevinarstva, između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva za investicije i razvoj Kazahstana, potpisali su potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar investicije i razvoja Zenis Kasimbek. Ova dva ministra potpisala su i Memorandum o razumevanju između nadležnih organa Srbije i Kazahstana u oblasti vazdušnog saobraćaja.