Najnovije vesti
Vesti Svet
POSLE ČEPIGE "PAO" I MIŠKIN Otkriven pravi identitet i drugog ruskog obaveštajca osumnjičenog za trovanje Skripalja

POSLE ČEPIGE "PAO" I MIŠKIN Otkriven pravi identitet i drugog ruskog obaveštajca osumnjičenog za trovanje Skripalja

Drugi osumnjičeni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca i njegove ćerke Sergeja i Julije Skripalj u Solsberiju je Aleksandar Jevgenjević Miškin, prenosi "Dejli telegraf". Ovaj 39 -godišnji ruski vojni lekar krije se pod imenom Aleksandar Petrov.

Aleksandar Miškin, EPA Foto: EPA;
Aleksandar Miškin, EPA

Britanski istraživački tim "Belingket" smatra Miškina "obučenim vojnim lekarom" koji je služio u Glavnoj obaveštajnoj upravi Rusije (GRU).

"U proces identifikacije uključen je veći broj otvorenih izbora, svedočenja ljudi koji poznaju ovu osobu, kao i kopije ličnih dokumenata, uključujući skeniranu kopiju njegovog pasoša", dodaje se u saopštenju grupe "Belingket".

Miškin rođen je 13.07.1979. u selu Loiga u Arhangelskom okrugu u severnoj Rusiji. Studirao je i diplomirao na jednoj od elitnih vojnih medicinskih akademija u Rusiji i bio je obučen kao lekar ruskih vojnih snaga.

Tokom medicinskih studija, Miškin je regrutovan od strane GRU-a, a do 2010. godine preselio se u Moskvu, gde je dobio tajni identitet i dokumenta kao Aleksandar Petrov.

U periodu 2011-2018. putovao je dosta pod novim identitetom. Samo tokom 2013. zabeleženi su brojni izleti u Ukrajinu zbog dešavanja oko Majdana u Kijevu.

Pre nekoliko dana otkriven je pravi identitet prvog osumnjičenog u slučaju trovanja nervnim gasom "novičokom", čije je tajno ime bilo Ruslan Boširov. Utvrđeno je da se radi o Anatoliju Čepigi (39), odlikovanom od strane ruskog predsednika Vladimira Putina.

Njegova fotografija iz mladosti pronađena je u Ruskoj vojnoj akademiji.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je tvrdnje rekavši da je to objavljeno kako bi se podudarilo sa obraćanjem premijerke Tereze Mej u Savetu bezbednosti UN.

Sergej Skripalj
Foto: youtube
Sergej Skripalj

Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom "novičok" što zvanična Moskva kategorički poriče.