Dostupni linkovi

Maja Gojković razgovarala sa predsednikom Državne dume Rusije


Maja Gojković, predsednica parlamenta Srbije
Maja Gojković, predsednica parlamenta Srbije

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Državne dume Rusije Vječislav Volodin ocenili su u ponedjeljak u Turskoj da su odnosi Srbije i Rusije izuzetno dobri i zasnovani na bliskosti dva naroda, tradicionalnom prijateljstvu, kao i kulturnoj i istorijskoj povezanosti, saopšten je iz parlamenta Srbije.

Gojković, koja učestvuje na trećem sastanku predsednika parlamenata zemalja Evroazije u Turskoj, ukazala je da se odnosi dve države svakim susretom dodatno unapređuju, kako na nivou dva predsednika, tako i na nivou naše dve vlade i istakla da je pred parlamentarcima velika odgovornost da razvijaju saradnju, jer građani to očekuju.

Gojković i Volodin su ocenili da postoji intenzivan i redovan politički dijalog, kao i da veliki doprinos odnosima daju dva predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina i Aleksandra Vučića, što je potvrdila i nedavna poseta predsednika Vučića Moskvi.

Gojković je zahvalila na podršci Rusije na međunarodnom planu, kao i na razumevanju koje pokazuje za stavove Srbije, poštovanje međunarodnog prava i nepriznavanje nezavisnosti Kosova.

Zahvalila je i na podršci i na multilateralnom planu, povodom pokušaja učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije i izrazila očekivanje da će Rusija i dalje pružati podršku Srbiji.

Volodin je naglasio da su Rusija i Srbija iskreni prijatelji i da će predstojeći Treći sastanak parlamentarne rusko-srpske Komisije 23. oktobra biti dobra prilika da se razmotre važna pitanja od obostranog interesa, kao i da očekuje obraćanje predsednice Skupštine Srbije Državnoj dumi Rusije.

Gojković je zahvalila na prilici da se tokom predstojeće posete Rusiji obrati Državnoj dumi povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa, tokom kojih su dve zemlje gradile odnos iskrenog prijateljstva, a izrazila je i očekivanje da će uskoro biti realizovana poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

XS
SM
MD
LG