Dostupni linkovi

Đukanović u Vatikanu: Papa namjerava da posjeti CG


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom u Vatikanu
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom u Vatikanu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se u ponedjeljak u Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom.

“Papa Franjo ima namjeru da posjeti Crnu Goru i time pokaže uvažavanje prema ogromnom kapitalu koji Crna Gora ima, a to je kvalitet međuvjerskog i međuetničkog sklada”, rekao je predsjednik Milo Đukanović, nakon susreta sa papom u Vatikanu.

"Sveti otac je saopštio svoju riješenost da u sklopu brige o regionu posjeti Crnu Goru. Kazao je da je za sljedeću godinu najavio posjete trima državama regiona, ali da nema dileme da će nakon toga naći vremena da posjeti i Crnu Goru i da na taj način pokaže uvažavanje prema ogromnom moralnom kapitalu koji Crna Gora ima, a to je kvalitet multietničkog i multikulturnog sklada", poručio je Đukanović u izjavi za TVCG.

"Crna Gora je nakon obnove državnosti, prepoznatljiva kao zemlja koja posebnu paznju pridaje očuvanju i razvoju međunacionalnih odnosa i vjerskoj toleranciji, saradnji i solidarnosti, obnovila odnose sa Svetom Stolicom i kroz Temeljni ugovor, koji reguliše najvažnije segmente bilateralnih odnosa i status katoličke zajednice u našoj zemlji", kaže se u saopštenju Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Đukanović se u Apostolskoj palati susreo prvo sa Papom, a zatim i sa državnim sekretarom Parolinom.

"Nakon posjete Vatikanu Đukanović će posjetiti i sjedište Suverenog Viteškog Malteškog Reda, sa kojim je Crna Gora uspostavila diplomatske odnose 2006. godine, gdje će domaćin biti fra Đakomo Dela Tore del Tempio di Sangvineto, Veliki Majstor Malteškog Reda", navodi se u saopštenju Đukanovićevog kabineta.

Poglavar Rimokatoličke crkve do sada nije posjetio Crnu Goru.

(Esad Krcić)

XS
SM
MD
LG