Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
TRAŽE PONOVNO RUČNO BROJANJE GLASOVA Borenović: Izbori puni pretnji i ucena; Ivanić: Nelogično je da se rezultati toliko razlikuju

TRAŽE PONOVNO RUČNO BROJANJE GLASOVA Borenović: Izbori puni pretnji i ucena; Ivanić: Nelogično je da se rezultati toliko razlikuju

Predsednik PDP Branislav Borenović izjavio je da ovakve izborne rezultate ne može prihvatiti zbog nelogičnosti i manipulacija.

borenović ivanić Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
borenović ivanić

On je poručio da traži od CIK ponovno ručno brojanje svih biračkih mesta za Predsedništvo BiH i za predsednika RS.

– Čitav izborni proces je obilovao pretnjama i ucenama. To se mora raščistiti, da znamo da li je izborna volja ono što se saopštava. Kao stranka smo ostvarili zapažen rezultat, a to je 60.000 glasova za NSRS i 75.000 za Parlament BiH – rekao je Borenović.

On je rekao da je razlika za predsednika RS oko 30.000 glasova i da “postoje čudni trendovi koji obesmišljavaju izborni proces”.

Na pitanje da prokomentariše Dodikov predlog o koaliciji svih srpskih partija na nivou BiH, Borenović je rekao “dajte da prvo utvrdimo rezultate”.

– Ne dolazi u obzir konstituisanje bilo kog parlamenta dok se ovo ne raščisti – kazao je.

Komentarišući rezultat Draška Stanivukovića u Banjaluci on je rekao: "Tu smo imali takav ambijent da je volja građana pobedila".

- Svi naši kandidati su vredno radili. Ali, u određenim sredinam je bio takav inženjering da se nije moglo funkcionisati, poput Zvornika - kaže Borenović.

Na pitanje da li im je u Banjaluci pomogao slučaj Dragičević, Borenović je rekao da ostaje pri stavu da nema politizacije ovog slučaja, ali da podržava Davora i sve koji traže istinu i pravdu.

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Kandidat za člana Predsedništva BiH Mladen Ivanić ističe da trenutni podaci pokazuju da je razlika oko 60.000 glasova za Dodika.

– Zadovoljan sam načinom na koji sam vodio kampanju, čuvao sam dignitet protivnika, pomogao u rastu PDP. Imaćemo devet ili 10 poslanika u NSRS i dva u PSBiH. Zahvalan sam građanima Banjaluke i drugih gradova gde sam pobedio. Generalno mogu biti zadovoljan. Tamo gde smo imali instrumente kontrole, nismo izgubili. Ne vidim kome bi smetalo da se ponovo prebroje glasački listići, bar na 10 odsto glasačkih mesta. Očekujem da CIK prihvati naše argumente, ovde je bilo dovoljno 25.000 glasova da se rezultat promeni – kaže Ivanić, piše Srpskainfo.

On je dodao da se bez ponovljenog brojanja glasova ne može promeniti broj glasova u njegovu korist.

- Nelogično je da se rezultati toliko razlikuju tamo gde je vlast imala uticaj - rekao je Ivanić.