Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
DODIK PROGLASIO POBEDU PA ZAPEVAO Ivaniću "beži" za 11 odsto, Cvijanovićeva vodi u trci za predsednika RS

DODIK PROGLASIO POBEDU PA ZAPEVAO Ivaniću "beži" za 11 odsto, Cvijanovićeva vodi u trci za predsednika RS

Prema prvim preliminarnim rezultatima CIK, na izborima za članove Predsedništva BiH pobedili su Milorad Dodik, Šefik Džaferović, i Milorad Dodik.

Milorad Dodik i Zeljka Cvijanovic Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Milorad Dodik i Zeljka Cvijanovic

Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za člana Predsedništva BiH iz RS Milorad Dodik osvojio je 293.622 glasa ili 54,06 odsto i vodi ispred kandidat Saveza za pobedu Mladena Ivanića, koji je osvojio 232.375 glasova ili 42,79 odsto, najnoviji su podaci Centralne izborne komisije BiH nakon obrađenih 84,33 odsto biračkih mesta.

Kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefik Džaferović sa 167.410 glasova, odnosno 37,30 odsto, vodi ispred kandidata SDP Denisa Bećirovića, koji je osvojio 174.760 glasova ili 33,37 odsto, saopšteno je nakon obrađenih 80,59 odsto biračkih mjesta u Federaciji BiH.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Kandidat DF Željko Komšić osvojio je 168.451 glas ili 51,14 odsto glasova nakon obrađenih 80,59 odsto biračkih mesta u Federaciji BiH (FBiH).

Dragan Čović iz HDZ BiH nalazi se na drugom mestu sa 122.891 dobijenim glasom ili 37,31 odsto, a treća Diana Zelenika iz HDZ 1990 sa 21.266 glasova ili 6,46 odsto.

Cvijanovićeva ispred Govedarice

Aktuelna premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović uverljivo vodi u trci za predsednika Republike Srpske.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH do sada je obradila 1.260.597 glasačkih listića na kojima su građani RS mogli glasati za izbor novog predsednika Srpske.

Od ukupno 2.240 biračkih mesta obrađeno je njih 1.760, a prema prvim preliminarnim podacima, u izbornoj trci za predsednika Srpske vodi kandidatkinja SNSD Željka Cvijanović sa osvojenih 234.912 glasova (47,67 odsto).

Iza nje nalazi se kandidat Saveza za pobedu Vukota Govedarica, koji je osvojio 210.066 glasova (42,63 posto).

Foto: RAS Srbija / RAS Srbija

U trci za potpredsednika Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda, sa osvojenih 13.130 glasova, vodi kandidat SDA Ramiz Salkić, a iza njega nalazi se nezavisni kandidat Ćamil Duraković sa osvojenih 6.151 glas.

Što se tiče pozicija potpredsednika RS iz reda hrvatskog naroda, prema preliminarnim rezultatima u vodstvu je Josip Jerković iz koalicije okupljene oko HDZ BiH. On je osvojio 1.637 glasova, a slijedi ga nezavisni kandidat Slavko Sekulić sa 888 osvojenih glasova.

Dodik, koji je i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je za RTS rekao da, ukoliko ostali članovi Predsedništva BiH žele da prihvate njegov predlog imaće dijalog, jer kako je objasnio, ako hoće da naprave "malo jaču Bosnu nego što je imamo danas, onda moraju da izbace visokog predstavnika". Trenutno je na toj funkciji, podsetimo, Valentin Incko.

- Pokušaću da svojim diplomatskim kontaktima obezbedima podršku. Znam da Rusija prihvata, da većina zemalja prihvata, da Srbija se slaže, Hrvatska se slaže. Ostalo je da se još složi Amerika - rekao je Dodik.

On je kazao da u Bosni i Hercegovini postoji "stara američka administracija koja radi po recedivima prošlosti", ali da će pokušati da pošalje pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu i zatraži njegovu podršku da se ukine visoki predstavnik.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

- Verujem da ću uspeti da dođem do njega - kazao je Dodik i zahvalio na pomoći i pažnji koju Srbija ima prema RS.

- Ja ću tražiti da to bude zvaničan stav Predsedništva, ukoliko Bosna želi da bude suverena i hoće da bude zemlja u međunarodnom kapacitetuonda mora da radi bez visokog predstavnika - rekao je Dodik. On je objasnio i da će zatražiti da stranci ne budu u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

- Stranci u ustavnom sudu moraju da idu, to će biti jedan od mojih prvih zahteva. Ako ne bude dijaloga na tu temu i prihvatanja od strane drugih predstavnika, nemam razloga da ja prihvatim bilo šta što oni misle da treba da urade. Pokušaću da poziciju Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine ojačam i poziciju srpskog naroda u celini - rekao je Dodik i dodao da će ili putem video linka iz kancelarije u Istočnom Sarajevu učestvovati u sednicama Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Trka za stolice u Parlamentu FBiH

Centralna izborna komisija BiH jutros je objavila prve nepotpune rezultate glasanja za Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Stranka sa najviše glasova je SDA, a za njom sledi koalicija okupljena oko HDZ-a i SDP.

Prema podacima objavljenim nešto iza osam sati, najjača parlamentarna stranka u Federaciji BiH je Stranka demokratske akcije sa osvojenih 25 odsto glasova. Za njom sledi koalicija okupljena oko Hrvatske demokratske zajednice sa 18 odsto, te Socijaldemokratska partija sa 14 odsto osvojenih glasova.

Demokratska fronta je osvojila osam odsto glasova u Federaciji BiH, a iza nje je Stranka za bolju budućnost sa šest odsto.

Novoformirani Pokret demokratske ackije je nadomak praga od pet odsto za ulazak u Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Obrađeno je 57,11 odsto glasova i njih više od 91 odsto smatraju se važećim.

Proglasio pobedu pa zapevao

Kandidati koalicije SNSD-DNS-SP za člana Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjednika Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, proglasili su sinoć izbornu pobedu, a sve to proslavili su uz iće, piće i dobru pesmu.

U Izbornom štabu SNSD vladala je prava slavljenička atmosfera uz muziku uzivo, a kao po dobrom starom običaju i Dodik se u jednom tenutku latio mikrofon.

Dok su prisutni u “Akvani”, gde je organizovano slavlje nakon objave izbornih rezultata, vidno raspoloženi i zadovoljni ostvarenim rezultatima, sadašnji predsednik, a budući član Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik, izašao je na “podijum”.

Zajedno sa muzičarima koji su bili zaduženi za dobar provod, zapevao je Luisovu pjesmu “Slike u oku”. Međutim, to nije bilo sve, na Dodikovom repertoaru našla se još po neka numera, a slavljenička atmosfera ovekovečena je video snimkom, piše Srpskainfo.