Društvo

Škole "zapinju" na zapošljavanju

Škole "zapinju" na zapošljavanju
Foto: N.N. | Škole "zapinju" na zapošljavanju

BANJALUKA - Od ukupnog broja kontrola koje su obavljene u osnovnim i srednjim školama u RS u ovoj godini, u oko 31,5 odsto njih su utvrđene nepravilnosti, a najčešći propusti odnosili su se na popunu upražnjenih radnih mjesta, potvrđeno je "Nezavisnim" u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove RS.

U Inspektoratu ističu da je od ukupno 1.040 kontrola, koliko ih je Prosvjetna inspekcija izvršila u ovoj godini, 737 urađeno u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja.

"Od 737 izvršenih kontrola u okviru osnovnog i srednjeg obrazovanja, 234 su bile neuredne. Na osnovu učinjenih propusta, Republička prosvjetna inspekcija je osnovnim i srednjim školama izrekla 229 različitih upravnih mjera, kojima je naložila blagovremeno otklanjanje uočenih nepravilnosti", navode u Inspektoratu.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije, rekao je da ga ne čudi podatak o evidentiranim nepravilnostima.

"Prilikom prijema u radni odnos postoji taj subjektivni dio pravilnika koji ostavlja prostora za propuste, mada i u ovom objektivnom dijelu može doći do grešaka i propusta", rekao je on.

Rekao je da je objektivnog karaktera onaj dio pravilnika koji se odnosi na bodovanje, koje se tiče radnog staža i vremena provedenog na birou, kao i prosječnog vremena studiranja.

Kazao je da je subjektivnog karaktera dio koji se odnosi na testiranje i intervju te da on ostavlja najviše prostora za nepravilnosti.

"Dio koji se odnosi na intervju je potpuno ostavljen komisiji pa komisija procjenjuje strukturu ličnosti i njenu pogodnost za rad u vaspitno-obrazovnoj ustanovi. Tu ne bi smjele da se prave velike razlike između kandidata", navodi Vasiljević.

I u objektivnom dijelu vrednovanja, kaže Vasiljević, može doći do propusta jer, kako ističe, kandidati prilikom prijema donose različite, neadekvatne potvrde.

"Dešava se da donose potvrde koje nemaju rok trajanja, datum izdavanja je pogrešan ili donesu potvrde, a nisu radili u struci, već im je to samo dokaz o radnom stažu", kazao je Vasiljević te dodao da zbog takvih stvari dolazi do grešaka koje se detaljnijom kontrolom utvrde.

Sanja Munjiza, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, istakla je da se propusti dešavaju, iako je, kako kaže, pravilnik poprilično precizan.

"Inspektori u školu obično dolaze radi kontrole prijema u radni odnos, da bi utvrdili da li postoje propusti", tvrdi Munjiza.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, rekao je da je pravilnik veoma precizan, ali da su greške ipak moguće.

"Može se ipak desiti da se potkrade greška, poput greške u sabiranju bodova, koja je banalna", kaže Popržen.

U Inspektoratu RS su naglasili da se propusti koje inspektori najčešće konstatuju u osnovnim i srednjim školama odnose, osim na procedure za popunu upraženjenih radnih mjesta, na formiranje i rad stručnih organa škole i organa upravljanja i rukovođenja, neažurno vođenje evidencije, donošenje opštih akata škole...

"Posebnu pažnju u kontroli inspektori obraćaju na vršenje sistematskog pregleda zaposlenih u školi jer je zakonom propisano da oni moraju obaviti sistematski ljekarski pregled svake godine prije početka nastave", ističu u Inspektoratu.

Kako navode, inspektori kontrolišu donošenje godišenjeg programa rada, vođenje matičnih knjiga, dnevnika, upisa učenika, izbor nastavnika i stručnih saradnika i druge parametre koji su neophodni za redovno funkcionisanje obrazovnih ustavnova.

Kazali su da je praksa Republičke prosvjetne inspekcije da početkom školske godine intenzivira kontrole u osnovnim i srednjim školama zbog nesmetanog odvijanja nastavnog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije