Najnovije vesti
Vesti Društvo
"NEMAMO KADROVE, IMAJTE STRPLJENJA" Ovakva obaveštenja sve su češća na vratima domova zdravlja, NAJVIŠE ODLAZE PEDIJATRI

"NEMAMO KADROVE, IMAJTE STRPLJENJA" Ovakva obaveštenja sve su češća na vratima domova zdravlja, NAJVIŠE ODLAZE PEDIJATRI

Nedovoljan broj doktora pedijatrije stanovnike Rušnja dovelo je u apsurdnu situaciju da moraju maltene da "biraju" dan kada će im se deca razboleti. Nedostatak pedijatara beleži se i u drugim beogradskim domovima zdravlja, a ovo je samo poslednji slučaj koji potvrđuje da Srbiji nedostaju lekari, o čemu je "Blic" već pisao.

morbile Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija
morbile

"Zbog nedostatka kadra i potreba službe, od 24. 09. 2018. doktorka će ponedeljkom, sredom i petkom raditi u Domu zdravlja Žarkovo kraći vremenski period. Pacijenti ambulante Rušanj će tim danima sve svoje potrebe moći da vrše u Domu zdravlja Žarkovo. Molimo pacijente da u cilju što uspešnije buduće saradnje imaju razumevanje za tešku situaciju u kojoj se naša ustanova nalazi zbog nedostatka pedijatara" navodi se u saopštenju DZ Rušanj.

Fotografija obaveštenja našla se na društvenim mrežama, a o njemu nas je izvestila i jedna čitateljka "Blica", koja je za ovu novinu saznala direktno u DZ Rušanj.

Ona nam je objasnila da, nakon što se usmeno obratila zaposlenima u DZ Rušanj i tražila objašnjenje poručili su joj da, kako nam je prenela, "ako poznaje nekog pedijatra slobodno može da ga zaposli kod njih, jer oni nemaju nikoga koga bi postavili na to mesto, a konkurs im je stalno otvoren".

Roditelji strahuju da će biti još gore

Roditelji koji dovode decu na pedijatrijsko odeljenje u Rušnju, nezadovoljni su jer samo jedan pedijatar radi, i to samo dva dana nedeljno (utorkom i četvrtkom). Doktor je uposlen u jednoj smeni, a deca kod njega na pregled mogu otići tek ako je prethodno isti zakazan. Gužve su, dodaje naša čitateljka - ogromne, u toku je stomačni virus, nakon toga doći će sezona gripa i situacija će, kako ona predviđa, biti samo još gora.

Prema njenim rečima, sa ovim problemom meštani tog dela prestonice susreli su se još prošle godine, ali je nakon pisanja peticije građana stvar zaključena obećanjem načelnice Doma zdravlja da će pedijatar raditi uobičajeno, kako i do tada.

Lekari daju otkaze, odlaze u penziju i - umiru

Ambulanta Rušanj, kao i ogranak u Žarkovu pripadaju Domu zdravlja Čukarica, te se "Blic" njima obratio kako bismo saznali do kada će ova odluka biti na znazi, kao i kako planiraju da reše problem sa zakazivanjem i gužvama.

Dr Mirjana Ninković, zamenica direktora ove ustanove, objasnila je da problem leži u tome što je u protelih godinu i po dana čak devet pedijatara napustilo DZ Čukarica. Troje je dalo otkaz, petoro je otišlo u penziju, a jedan umro. Na konkurs za pedijatre od tada se javilo dva lekara, koji su i primljeni.

Ona je objasnila i da se prema normativima lekar pedijatar opredeljuje na 850 dece predškolskog uzrasta odnosno 1.500 dece školskog uzrasta, kao i da je broj pacijenata u Rušnju daleko ispod norme, dok je u Žarkovu premašuje.

- U pedijatrijskoj kartoteci Rušnja trenutno ima ukupno 665 pacijenata, od čega su 221 deca predškolskog uzrasta (dakle ni polovina od normativa). U pedijatrijskoj službi Žarkova ima 9.242 opredeljena pacijenta pri čemu je pedijatar iz Rušnja tu kao treći lekar samo tri dana u nedelji, iako je u Žarkovu broj dece višestruko veći od normativa: više od 3000 po lekaru – rekla je doktorka Ninković.

- Hteli mi to ili ne, planiranje u zdravstvu ipak radi prema brojevima, odnosno realnim potrebama  i u okviru zakonskih normi - zaključila je Ninković, istakavši da čine sve da se problem adekvatno reši, kao i da se trude da najmlađi pacijenti ne ispaštaju.

Iz DZ Grocka otišlo pet lekara

Fotografija ovog obaveštenja iz Rušnja, završila je, naravno i na društvenim mrežama, te se u komentaru same objave obreo još jedan sličan primer, i to iz Grocke. Zaposleni gročanskog doma zdravlja mole pacijente za strpljenje.

"Zbog odlaska pet lekara iz pedijatrijske službe, smanjen je broj potrebnih pedijatara u ovoj službi. Mole se pacijenti za strpljenje, dok se ne obezbedi zamena. Pacijenti čiji izabrani lekar ne radi više u ustanovi, biće pregledani od strane preostalih lekara u punktu, do dobijanja saglasnosti od strane nadležnih institucija za prijem novog doktora", obaveštenje je od 14. maja ove godine na snazi u DZ Grocka, kako piše na dokumentu.

- Svi znamo gde i zašto odlaze pedijatri i drugi lekari, doktori, medicinske sestre... Otišli su i odlaze jer ne žele da ostanu jeftina radna snaga - glasi jedan od komentara na Fejsbuku.

Veliki problem predstavlja odlazak lekara u inostranstvo

Kako je "Blic" ranije pisao, prošlogodišnji podaci pokazuju da našu zemlju godišnje napusti oko 400 lekara zbog rada u inostranstvu, a situaciju dodatno otežava i to što je prosečna starosna dob specijalista čak 55 godina.

Takođe, lekarska komora Srbije godišnje izda oko 800 sertifikata dobre prakse, koji su lekarima potrebni da bi radili u inostranstvu. Otprilike polovina njih odlazi u gastarbajtere, a polovina sertifikate traži kako bi privremeno radila u inostranstvu, do mesec ili dva, u okviru raznih studijskih programa i prakse.

Podaci Udruženja pedijatara Srbije pokazuju da da u školskim dispanzerima u Beogradu ima oko 63 odsto pedijatara jer decu školskog uzrasta mogu da prate i lekari opšte medicine.

Takođe, čak četvrina medicinskih sestrara i tehničara u narednih pet godina vidi sebe u inostranstvu, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut. Zabrinjavajuće deluju podaci da između 60 i 70 odsto lekara svih specijalističkih grana za pet do osam godina odlazi u penziju, ostajemo bez pedijatara i hirurga, a već nemamo anesteziologe, radiologe i patologe.